Foto: Crna-Hronika
Slučaj Zorana Galića: Da li ugrožava međunarodnu sigurnosnu saradnju?

Slučaj Zorana Galića: Da li ugrožava međunarodnu sigurnosnu saradnju?


Slučaj Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), mogao bi imati dalekosežne posljedice po međunarodnu sigurnosnu saradnju, stoji u analizi Centra za sigurnosne studije – BiH.

U normalnim demokratskim društvima, ovakav slučaj bi izazvao značajnu pažnju i raspravu, no u Bosni i Hercegovini, prema navodima analize, to nije slučaj.

“U Bosni i Hercegovini ovo je samo još jedan primjer kako se kontinuirano zapostavlja sektor sigurnosti, dok vlastodršci pokazuju nebrigu ili čak politički konsenzus da se problemi guraju pod tepih,” navodi se u izvještaju.

Slučaj Galić nosi potencijal da se analizira iz više perspektiva, a posebno je važno pitanje kako bi mogao uticati na međunarodnu sigurnosnu saradnju. Bez snažnih međunarodnih veza, nijedna država nije sposobna efikasno odgovoriti na moderne sigurnosne prijetnje i rizike.

“Organizovani kriminal, kako međunarodni tako i transnacionalni, je možda najbolji primjer. Borba protiv ovakvih pojava zahtijeva stalnu razmjenu osjetljivih informacija i kriminalističko-obavještajnih podataka između sigurnosnih agencija različitih zemalja. U slučaju Galića, koji je dugo bio na visokim funkcijama, otvara se pitanje da li je možda odavao povjerljive informacije kriminalnim strukturama, kako se navodi u optužbama protiv njega,” saopćeno je.

Šteta bi već mogla biti počinjena, ali ako sud Galića proglasi krivim, taj će slučaj nesumnjivo oslabiti povjerenje međunarodnih partnera u bh. sigurnosne agencije. To bi moglo dovesti do toga da strani partneri postanu oprezniji u dijeljenju informacija s bh. institucijama.

“Korupcija i druge loše prakse nisu rijetkost u sigurnosnim agencijama širom svijeta, ali situacija postaje daleko ozbiljnija kada su u pitanju visoko rangirani službenici – kao što je to slučaj sa bivšim direktorom Granične policije BiH i sadašnjim zamjenikom direktora SIPA-e. Ukoliko dođe do gubitka povjerenja od strane međunarodnih partnera, bh. sigurnosne agencije bi mogle biti isključene iz vitalnih informacija,” ističe se u analizi.

Stanje sigurnosti u BiH je već kritično, s nedostatkom policijskih službenika i sve manjim interesom građana za učešće u radu sektora sigurnosti. Ukoliko se situacija ne popravi, BiH bi mogla postati utočište za međunarodni organizovani kriminal, što bi dodatno udaljilo zemlju od evroatlantskih integracija.

“Vrijeme je da slučaj Zorana Galića postane alarm za političare i donosioce odluka. Neophodno je hitno pokrenuti reforme u sektoru sigurnosti kako bi se povratilo povjerenje građana i stranih partnera u rad bh. sigurnosnih institucija. Na kraju krajeva, i sami političari imaju vlastiti sigurnosni interes u tome,” zaključuje se u analizi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija