Slučajevi X objavili ekskluzivne snimke hapšenja osumnjičenih u akciji “Rez”

MUP KS protekle sedmice uspješno je proveo akciju kodnog naziva REZ. Operaciju hapšenja u Sarajevu izveli su pripadnici Jedinice za specijalističku podršku i Jedinice za podršku MUP-a KS-a.

Hapšenja u Neumu izvedena su u saradnji s MUP-om HNK-a. U akciji koja je izvedena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšeno je ukupno osam osoba, a primarne mete akcije bili su Elvis Keljmendi, Ajlin Ahmić i Anel Sejfović.

U akciji Rez je uhapšeno više osumnjičenih osoba koje su pod istragom zbog organiziranog kriminala, a u svezi s međunarodnim krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga kao i drugim kaznenim djelima. Prema prikupljenim dokazima u predmetu u kojem je ostvarena značajna međunarodna suradnja, kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema izvorima Hayata iz MUP-a KS-a, akcija REZ rezultat je višemjesečne istrage posebnog tima operativaca i istražitelja iz Sektora kriminalističke policije i Kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a KS-a. Posebni tim, koji je formirao komesar Uprave policije MUP-a KS-a Nusret Selimović, već duži vremenski period u svakodnevnom je kontaktu s Federalnom kriminalističko-istražnom i obavještajnom agencijom Sjedinjenih Američkih Država, odnosno FBI-em te Europolom uz čiju pomoć i u koordinaciji rade na složenim istragama.

Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stanova, ugostiteljskih objekata i motornih vozila koje koriste osumnjičeni. Pronađene su određene količine narkotika, oružja. Također, oduzeta su i tri skupocjena putnička motorna vozila BMW.

“Osumnjičeni su djelovali kao organizirana kriminalna skupina sa podjeljenim ulogama i zadatcima koja je duži vremenski period vršila prodaju i krijumčarenje nelegalnom narko tržištu Sarajeva i drugih velikih gradova velikih količina opojnih droga. Također, tijekom istrage istražuju se i tokovi novca stečenog nezakonitim aktivnostima kao i oblici koruptivnih djelovanja osunjičenih, kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema izvorima iz MUP-a KS-a, tokom istrage u ovom predmetu rasvijetljen je i bombaški napad koji se desio 2. septembra 2020. godine u sarajevskom naselju Nova Otoka. Jedan od uhapšenih u akciji REZ sumnjiči se da je naručio postavljanje eksplozivne naprave velike razorne moći, koja je aktivirana toga dana ispod automobila BMW.

Usljed eksplozije pričinjena je velika materijalna šteta. Oštećeno je 11 automobila i unutrašnji zid zajedničke garaže. Eksplozija je tada dovela do velikog uznemirenja građana. Međutim, taj predmet će se voditi u odvojenom postupku u odnosu na ovu akciju.

O značaju akcije govori činjenica da se oglasila i Ambasada SAD-a u BiH.

“Pozdravljamo napore i stojimo iza Državnog tužilaštva BiH i Policije Kantona Sarajevo u njihovoj tekućoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sada je na sudovima i tužiocima da osiguraju da pravda bude zadovoljena – poručili su iz Američke ambasade odmah nakon akcije REZ.

Pet od osam uhapšenih osoba je nakon kriminalističke obrade, a uz saglasnost postupajućeg tužioca pušteno na slobodu. Protiv njih će u redovnom postupku biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Sud BiH prihvatio je prijedlog državnog Tužilaštva te odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenim Elvisu Keljmendiju, Ajlinu Ahmiću i Anelu Sejfoviću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79