Služba kontroliše nas, a ko kontroliše službu: Slučaj profesora Kovića ponovo otvorio pitanje nadzora nad OBA BiH

Istoričaru Milošu Koviću, profesoru Univerziteta u Beogradu, zabranjen je ulazak u BiH uz obrazloženje da je on “opasan po bezbjednost BiH”, što je izazvalo političku buru i oštre podjele na liniji Banjaluka – Sarajevo, ali i otvorilo “nezgodna” pitanja.

Nakon nezvaničnih nagađanja o tome čije je maslo zaustavljanje Miloša Kovića na graničnom prelazu Vardište oglasio se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i zvanično potvrdio da je to učinjeno po nalogu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Džaferović je podržao ovaj potez i izjavio da OBA BiH “radi u skladu sa zakonom” i da ima njegovo “puno povjerenje”.

Reakcije iz Republike Srpske, po kojima je proglašavanje univerzitetskog profesora “personom non grata” i bezbjednosno opasnom osobom skandal bez presedana, Džaferović je ocijenio kao “nedopustivo i grubo uplitanje u rad obavještajno-bezbjednosnih organa”.

Slučaj iz 2018.

Ipak, ni iz Predsjedništva BiH ni iz Granične policije BiH, pa ni iz Obavještajno bezbjednosne agencije, niko javnosti nije objasnio na čemu se temelji ovakva odluka.

Ovo nije prvi put da OBA BiH i njen kontroverzni direktor Osman Mehmedagić Osmica zabranjuju ulazak u BiH, kako ocjenjuju u Republici Srpskoj, “intelektualcima koji nisu po volji vlastima u Sarajevu”.

Podsjećamo, 2018. godine je ulazak u BiH zabranjen ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

– Oni odlučuju kako hoće, nikom ne polažu račune i nikom ništa ne objašnjavaju. Tako sutra mogu na listu „neprijatelja BiH“ uvrstiti i mene, vas ili bilo koje drugog građanina BiH ili stranca – kaže sagovornik Srpskainfo, blizak bezbjednosnim krugovima.

Da li se zaista radi o “obračunu sa neistomišljenicima”, kako tvrde političari u Republici Srpskoj, na čelu sa Miloradom Dodikom, koji je izjavio da je zaustavljanje Kovića na granici “atak na Republiku Srpsku” i “podizanje međunacionalnih tenzija”?

Savjet ministara BiH

Ili bezbjednosne službe u BiH zaista profesionalno rade svoj posao, koji doduše, nikom nije jasan niti poznat? I ko kontroliše rad Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja kontroliše, ili može kontrolisati, i građane BiH i strance i stavljati ih na “crnu listu”?

Po Zakonu o OSA/OBA BiH, “predsjedavajući Savjeta ministara BiH isključivo je odgovoran za nadzor i usmjeravanje rada Agencije”. A predsjedavajući Savjeta ministara BiH je Zoran Tegeltija, kadar SNSD iz Republike Srpske.

Tegeltija se nije oglašavao povodom “slučaja Ković”.

Zakonom je, takođe, propisano da parlamentarni nadzor nad radom OBA BiH vrši nadležna Zajedničke komisije Parlamenta BiH.

Međutim, zamjenik predsjedavajućeg ove komisije, Sredoje Nović, delegat iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamenta BiH, tvrdi da se zakon ne poštuje.

– Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH postala je instrument za odmjeravanje i odstrel, pogotovo Srba, dok u BiH nesmetano ulaze lica povezana s terorizmom – izjavio je Nović i ukazao na, kako kaže, samovolju direktora Agencije Osmana Mehmedagića.

– Za direktore agencija na čijem su čelu Bošnjaci ne važi nijedan akt, pa ni zakon – naglasio je Nović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79