Službena posjeta Šefika Džaferovića: Nakon Brisela, pravac Kakanj

Po povratku iz Brisela predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović vratio se uobičajenom tempu, odnosno sastajanju s lokalnim predstavnicima, piše PRESS.

Džaferović će, kako je najavljeno, danas posjetiti Općinu Kakanj u kojoj će razgovarati s načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom, predstavnicima Vlade ZDK i kakanjskim zvaničnicima na višim nivoima vlasti.

Predsjedništvo BiH, prema Ustavu BiH, nadležno je za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz suglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora, izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine, predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara, podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje, koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini i vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti, koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.

Džaferović nije jedini političar koji je svoje političko djelovanje prioritetno usmjerio ka lokalnom nivou. Slično postupa i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji se ne pojavljuje na međunarodnim sastancima, ali redovno obilazi opštine i lokalne funkcionere po bh. entitetu RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79