Službenici Granične policije BiH svakodnevno izloženi opasnostima

22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina - Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela "krijumcarenje ljudi". S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican kaže da je od početka godine Jedninica granične policije Zvornik odvratila više od 600 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice

Početkom proljeća i padom vodostaja rijeke Drine uočene su nove grupe migranata na području sjeveroistočne Bosne. Migranti se kreću u grupama od deset do dvadeset članova.

Glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican kaže da je od početka godine Jedninica granične policije Zvornik odvratila više od 600 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Ona podsjeća da ta jedinica u zoni svoje odgovornosti, 24 sata dnevno raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim sredstvima koja su ograničena i nedovoljna za potpunu zaštitu granice, obavlja nadzor državne granice u dužini od 165 km.

-Manjak kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta predstavlja najveći problem i kada bi se Graničnoj policiji osiguralo više policijskih službenika i više specijalističke opreme, na što GPBiH godinama upozorava i zahtijeva pomoć od nadležnih tijela, tada bi se učinkovitije štitila državna granica, a s jednim policajcem na skoro 16 km, odnosno jednom patrolom na 32 km, to je izuzetno teško – kazala je Vican za Fenu.

U pogranično područje BiH, migranti dolaze u noćnim satima kako bi izbjegli susrete sa policijom, kako graničnom, tako i lokalnom.

Nakon što pređu državnu granicu, kreću se uz šumovite dijelove i često preko nekadašnjih linija razgraničenja Armije BiH i srpskih snaga dolaze dalje u Sapnu koja pripada Tuzlanskom kantonu. Upravo na tom području još uvijek se mogu naći mine i neeksplodirana ubojna sredstva, što povećava rizik od ljudskih žrtava tokom kretanja migranata.

Oni koji su već stigli u Tuzlu kažu kako im ta informacija nije poznata, a o načinu na koji su prešli u Bosnu i Hercegovinu ne žele govoriti.

Prema informacijama iz Granične policije BiH, posljednja akcija hapšenja krijumčara bila je 8. aprila kada su tokom prevoza preko Drine 13 punoljetnih muškaraca, uhapšena dva državljanina Pakistana.

Glasnogovornica Vican upozorava da su službenici Granične policije BiH svakodnevno izloženi opasnostima, posebno kada je riječ o pojačanom migracijskom pritisku.

Napominje da su policajci u doticaju s migrantima koji pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu, a među njima su, navodi, tek na sedmom mjestu oni čije zemlje su zahvaćene ratom te nastoje ući u zemlje Evropske unije.

22.10.2020., Zvornik, Bosna i Hercegovina – Rijeka Drina prirodna je granica izmedju BiH i Srbije, takodjer i posljednja rijeka koju migranti moraju prijeci kako bi se domogli BiH, a kasnije Hrvatske i EU. U Zvorniku i regiji granicna policija pokriva oko 130 km granice, a po sistematizaciji GPBiH trenutno nedostaje vise od 300 policijskih sluzbenika za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice i cak 1300 policijskih sluzbenika kako bi se adekvatno odgovorilo na zastitu granice u migrantskoj krizi. S ciljem nadilazenja problema kadrovske ne popunjenosti, kontinuirano se kao ispomoc GPBiH angaziraju policijski sluzbenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Drzavne agencije za istrage i zastitu BiH, te Ministarsvo unutrasnjih poslova Republike Srpske. Prema podaci IOM-a u BiH je ove godine uslo 13,350 migranata, a prema podacima GPBiH, oni su odvratili 10,449 migranata i otkrili 35 kaznenih djela “krijumcarenje ljudi”. S dolaskom jeseni, tranzit migranata iz Srbije u BiH je sve manji zbog hladnog vremena i visokog vodostaja Drine, ali migranti se vracaju u Srbiju, zbog boljih prihvatnih centara.
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79