Službenik banke uhapšen zbog primanja dara

Sarajevska krim-policija uhapsila je jučer A. R. (1979) zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi, saopćeno je iz MUP-a KS.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nisu saopćili detalje slučaju, dok su iz Tužilaštva kazali da se radi o službeniku Addiko banke, te da je on predat u nadležnost Tužilaštva.

– Po naredbi postupajućeg tužioca za osumnjičenog je određeno 24-satno zadržavanje u okviru kojeg će se odlučiti o daljim mjerama – kazao je službenik za informisanje Tužilaštva KS Alem Hamzić.

Iz Addiko Banke oglasili su se u vezi sa informacijama o hapšenju njihovog zaposlenika.

– Nulta tolerancija na bilo kakve nezakonite aktivnosti zaposlenika u Addiko banci. Nulta tolerancija na bilo kakvo nezakonito djelovanje zaposlenika u Addiko banci jedan je od osnovnih principa našeg poslovanja. To u praksi znači da se bilo kakve nezakonite aktivnosti prijavljuju nadležnim organima i najstrožije kažnjavaju. Tokom protekle četiri godine ovoj se problematici posvećuje posebna pažnja. Imali smo nekoliko slučajeva nezakonitog ponašanja koji su rezultirali otkazom ugovora o radu uz preduzimanje ostalih zakonskih mjera. Najsvježiji primjer te prakse jeste situacija sa hapšenjem zaposlenika zbog sumnje za primanje dara, a koje je izvršeno prema prijavi nadležnih službi banke.

Nadležne službe banke koje se bave praćenjem zakonitosti u poslovanju su po saznanju o mogućem krivičnom djelu kontaktirali policiju i ponudili potpunu saradnju u rasvjetljavanju ovog slučaja. Policija je, na osnovu prijave banke, preduzela mjere iz svoje nadležnosti i uhapsila osumnjičenog.

Addiko banka će u potpunosti sarađivati sa istražnim organima u ovom slučaju, ali i generalno, na prevenciji kriminala i jačanju svijesti zaposlenika i klijenata o štetnosti ovih aktivnosti za kompaniju, ali i za društvo u cjelini – istaknuto je u saopćenju Addiko banke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79