Službenik odjela za šumarstvo u Brčkom osuđen na zatvorsku kaznu zbog primanja mita

Tužilaštvo Brčko distrikta potvrdilo je optužnicu protiv Vladimira Babića, službenika Odjela za šumarstvo u lokalnoj administraciji, koji je optužen za primanje mita u zamjenu za obavljanje poslova otpreme šumskih sortimenata. Nakon dokazane krivice, osuđen je na godinu dana zatvora.

Babiću (52) je stavljeno na teret da je od stranaka koje se bave prodajom drvnih sortimenata tražio novac kako bi izvršio ili propustio izvršiti svoje službene dužnosti. Optužen je za traženje mita kako bi omogućio ilegalnu sječu stabala ili za otpremu drvnih sortimenata bez potrebnih odobrenja.

Prema optužnici, Babić je u nekoliko navrata primao iznose od po 200 KM, a u pojedinim slučajevima i više isplata koje su dostizale i do 1.000 KM.

Uhapšen je tokom operativne akcije policije u augustu 2021. godine dok je primao mito u iznosu od 600 KM. Nakon toga je bio u pritvoru, koji je kasnije zamijenjen mjerama zabrane obavljanja službenih dužnosti i sastajanja s potencijalnim svjedocima.

Tužilaštvo i policija su nastavili istragu i prikupili dodatne dokaze protiv Babića za pet slučajeva primanja mita, što je rezultiralo podizanjem optužnice za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Osim godinu dana zatvora, Babiću je izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti povezanih sa šumarstvom u trajanju od tri godine, kao i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 2.750 KM.

Ova presuda je nepravosnažna, a optuženi ima pravo na žalbu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79