Smajlović reagirao na pismo s KCUS-a: Ima li moje dijete pravo na zaštitu privatnosti

Otac djevojčice N.S. Denis Smajlović danas se javno oglasio povodom pisma koje je upućeno s Pedijatrijske klinike KCUS-a o slučaju njegove bolesne kćerke.

Smajlović podsjeća na hronologiju cijelog slučaja, te je postavio i nekoliko pitanja koja bi trebala i javnost da zna.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Danas se želim obratiti javnosti prvenstveno povodom Otvorenog pisma Pedijatrijske klinike KCUS objavljenog u dnevnim medijima jučer, 18.11.2019. godine. Kao roditelj mldb. djevojčice želim upoznati javnost o sljedećem: Moja malodobna kćerka ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na zakonsku zaštitu povjerljivosti podataka u vezi s njenom bolesti i njenom privatnosti. Pojašnjenje u otvorenom pismu ciljano minimizira odgovornost Pedijatrijske klinike i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u vezi sa teškim zdravstvenim stanjem maldobne djevojčice.

U otvorenom pismu javno su objavljeni detalji bolesti malodobne djevojčice, a po zakonu svaki pacijent uživa pravo zaštite tajnosti podatka, povjerljivosti i privatnosti pacijenta. U otvorenom pismu doktori pedijatrijske klinike navode da tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena, izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički, niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj, među kojima i odgovarajuća odjeljenja Ministarstva zdravstva Turske.

Upravo u vezi s tom dijagnozom Pedijatrijska klinika KCUS dana 07.11.2019. godine obratila se zahtjevom Kliničkoj apoteci i Zavodu za zdravstveno osiguranje Federacije BiH, a istoga dana Klinička apoteka i Zavod odgovorili su da nemaju odgovarajuću gramažu, te da za jedan lijek uopšte nije proveden postupak javne nabavke. U nastavku, dana 08.11.2019. godine, Pedijatrijska klinika KCUS, zbog takvog stanja, priprema odgovarajuću dokumentaciju za izmještanje malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja, zatim, iz nepoznatih razloga, zaustavlja tu istu proceduru izmještanja.

Moja malodobna kćerka registrirana je kao pacijent uz odgovarajuću dijagnozu, pri zvaničnoj ustanovi Ministarstva zdravstva R. Turske. Javnost treba da zna: 1. ima li pacijent na KCUS pravo na zaštitu tajnosti, povjerljivosti podataka i zaštitu privatnosti koja je zakonom zaštićena??

2. Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS sumnja u dijagnozu koja je navedena u Otpusnom pismu te iste klinike??

3. Kako je moguće da Pedijstrijska klinika KCUS, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru??

4. Zašto je sve do danas zaustavljena procedura izmještanja malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja iako je stav Pedijstrijske klinike KCUS zvanično bio da se u interesu djeteta liječenje treba nastaviti van BiH??

5. Je li etički i medicinski dopustivo izjaviti da niko to dijete neće liječiti ovdje i da li se time krši Hipokratova zakletva?

Sarajevo, 19.11.2019.g., roditelj, Smajlović Denis”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79