Smanjena potreba za hospitalizacijom u Zenici, zatvoren veći dio Covid odjela

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), zbog smanjenja potrebe za hospitalizacijom većeg broja pozitivnih pacijenata, zatvorila je veći dio svog Covid odjela.

Shodno tome, svi hospitalizirani pacijenti smješteni su na Odjel za zarazne bolesti.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac je istakao kako su u Odjelu za Covid, koji je smješten u podrumskom dijelu Odjela za ortopediju, ostali samo pacijenti koji su na Odjelu za intenzivnu njegu.

“Veći dio tog odjela je izmješten i dezinficiran. Ostalo je još samo pet pacijenata na intenzivnoj njezi, od kojih je jedan priključen na respirator. Trenutno na Odjelu za zarazne bolesti imamo smještena 63 pacijenta, a jučer i danas nismo imali smrtnih slučajeva – ističe direktor Skomorac, koji dodaje da je došlo i do smanjenja broja angažiranog medicinskog osoblja na liječenju tih pacijenata. Iskoristili smo ovu, nešto povoljniju situaciju pa smo neke ljude poslali i na korištenje godišnjeg odmora”, kazao je Skomorac.

Zeničko-dobojski kanton, mada je bilo najava da bi početkom maja mogle stići veće količine vakcina i za masovniju vakcinaciju stanovništva, do sada je protiv koronavirusa vakcinisao nešto više od 7.700 osoba.

“Nemamo zvaničnih najava da ćemo uskoro dobiti veće količine vakcina, za masovniju imunizaciju. Dodatnu količinu od 2.000 vakcina kineskog Sinofarma rasporedili smo po domovima zdravlja u našem kantonu, koji će ih utrošiti po svom programu vakcinacije”, naglasio je kantonalni epidemiolog i koordinator za vakcinaciju protiv koronavirusa Alis Kozica.

Domovima zdravlja upućeno je i 1.346 doza vakcina proizvođača Sinovac, namijenjenih za revakcinaciju osoba koje su ranije primile prvu dozu tih vakcina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79