Smijenjen direktor Centra za socijalnu skrb, curica nije smjela biti vraćena porodici

Upravno vijeće novogradiškog Centra za socijalnu skrb razriješilo je danas direktora Centra Branka Medunića, a za v.d. direktoricu imenovana je Marija Jugović, izjavio je ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović koji je na tu odluku dao prethodnu saglasnost, piše Index.hr.

Odluku o smjeni Medunića Upravno vijeće donijelo je na danas održanoj sjednici, a nakon što je na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici pokrenulo postupak smjene direktora zbog slučaja teškog ozljeđivanja djevojčice koja ima 2 i po godine, a za čiji se živote bore ljekari.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike jučer je, naime, zbog tog slučaja poslalo izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, a nadzorom su utvrđene određene nepravilnosti.

Nakon što je dobilo izvješće, UV Centra pokrenulo je postupak Medunićeve smjene.

– Još jednom kao otac i ministar želim izraziti žaljenje i zaželjeti brzi oporavak djevojčici. Mi kao Ministarstvo smo reagirali još u četvrtak izdvajanjem ostale djece iz obitelji. Pokrenuli smo postupak i jučer je proveden upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Rezultati su bili takvi da se može utvrditi odgovornost. Upravno vijeće je donijelo odluku o smjeni ravnatelja i imenovana je nova v. d. ravnateljice – rekao je Aladrović i odao da rezultate stručnog nadzora očekuje u utorak.

Dodao je da su u izmjene zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije.

Djelimično priznali: Ispitani roditelji teško povrijeđene djevojčice, majka (24) prvookrivljena

– Priznajem da imamo strukturne probleme, ali ćemo ih riješiti. Pomoću smanjenja broja javnih ovlasti fokusirat ćemo ih na bitno, formiramo akademiju socijalne skrbi koja će raditi sa socijalnim radnicima. Jedan disperzirani sustav centara za socijalnu skrb je izazov, centralizirat ćemo poslovanje centara – rekao je Aladrović.

Izmjenama će se, najavio je, osnažiti i cjeloživotno obrazovanje, formirat će se Akademija socijalne skrbi koja će, istaknuo je, u stručnom pogledu raditi sa svim radnicima centara za socijalnu skrb.

Direktorica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić navela je da je stradala djevojčica u ranoj dobi bila izdvojena zbog rizika od roditelja te kasnije ponovno vraćena što je, rekla je, bila pogreška.

– Djevojčica je u ranoj dobi bila izdvojena zbog rizika od roditelja. Postoje propusti u procjeni sigurnosti, dijete nije trebalo biti vraćeno roditeljima. Dijete je oko dvije godine bilo u obitelji, razvilo je snažne emocionalne veze. Zatražen je nadzor. Greška je u procjeni rizika. Ako imate rizičnu obitelj, prijave nasilja, ovisnosti, jako dobro morate procijeniti rizike. Mjere koje se provode nekad nisu dovoljne da bi se dijete vratilo. Socijalni radnici i psiholog to moraju kvalitetno provjeriti. Mjera centra je izrečena nakon povratka djeteta u obitelj. Uvijek ima više faktora kada procjenjujete rizik. Predmet nisam osobno vidjela, ali to je kompleksna situacija – rekla je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79