Smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić!

Na nedavno održanoj sjednici Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH izglasana je smjena Gordane Tadić glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Odluka je službeno saopćena danas iz VSTV-a.

Ova informacija nezvanično je potvrđena za Klix.ba iz dobro obaviještenih izvora bliskih VSTV-u. S obzirom da će se Tadić vjerovatno žaliti i na odluku drugostepene komisije konačnu odluku će izvjesno je morati potvrditi VSTV u narednim danima i izglasati konačnu odluku. Ipak, s obzirom na odluke prvostepene i drugostepene komisije izvjesno je da će nakon ovakvog glasanja Gordana Tadić od sada definitivno biti samo tužiteljica u Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo da je krajem jula prvostepena disciplinska komisija VSTV-a utvrdila da je glavna tužiteljica u BiH počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je donesena odluka o njenoj smjeni s ove funkcije.

Oni su utvrdili disciplinsku odgovornost Tadić za prekršaje nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti i propuštanja, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća. Protiv nje je podnesena i tužba iz tačke 22, odnosno “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Da bi odluka postala pravosnažna, bilo je potrebno da je potvrdi i Drugostepena komisija VSTV-a, što je učinjeno na današnjoj sjednici.

Drugostepenu komisiju VSTV-a čine Slavo Lakić, Mustafa Šabić i novizabrani član VSTV-a iz reda tužilaca Sanin Bogunić.

Podsjetimo, od kada postoji institucija Tužilaštva BiH od januara 2003. nijedan glavni tužitelj, odnosno tužiteljica nisu dočekali kraj mandata, već su smjenjivani uz skandale.

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je tu funkciju obnašao do 2008., kada je otišao na bolovanje a kasniej i podnio ostavku. Naknadno je navodio pritiske kojim aje bio izložen.

Njegov nasljednik Milorad Barašin je smijenjen jer je imao neprimjerene kontakte sa osobama koje su krijumčarile oružje. Barašina je naslijedio Goran Salihović, ali ni on se nije proslavio te je 2016. suspendovan nakon afere “Transkript” u čijem su središtu bili novinar Mato Đaković i Milorad Dodik.

Presretnuti su razgovori između Đakovića i Dodika u kojima se spominje da će istraga protiv Dodika u predmetima “Bobae banka” i “Pavlović banka” biti obustavljeni piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79