Smijenjeni direktor Aerodroma Tuzla pojasnio povećanje plaća i zapošljavanje bez saglasnosti Vlade TK

Ustaljena je praksa da dolazak novih vlada za sobom povlači i smjenu dotadašnjih i postavljanje novih članova upravnih i nadzornih odbora ustanova, javnih preduzeća i institucija čiji je prvi i osnovni zadatak smjena direktora i postavljanje novih kadrova. Tako je bilo i u slučaju Međunarodnog aerodroma Tuzla, čiji direktor Esed Mujačić je danas smijenjen. Glavni razlozi smjene su negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava, stranačko zapošljavanje. Tako tvrdi Vlada TK-a. No, s druge strane, direktor Mujačić ističe da to nije tako.

Esed Mujačić je na isti način smijenjen 2014. godine. Smjena je rezultirala tužbom i sudskim procesom koji je okončan u njegovu korist. Mujačić je vraćen na posao. I opet isti scenario. Mujačić je ponovno spreman na tužbu.

– Moj prvenstveni cilj je bio vraćanje na aerodom. Da pokažem da sam bio u pravu prije pet godina, da se javnosti da do znanja da ja nisam tada smijen zato što, uslovno rečeno, nisam valjao – kaže Mujačić.

Jedan od razloga neprihvatanja Izvještaja o radu aerodroma je i nenamjensko trošenje sredstava, istakao je resorni ministar.

– Što može predstavljati i činjenje krivičnog djela, a radi se o iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka koje je Uprava u jednom periodu skinula s namjenskog računa i prebacila na tekući račun preduzeća – navodi Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a (SDP)

Nikakva šteta nije napravljena niti je mogla biti napravljena. To su samo izmišljene stvari da se nađe neki razlog da se ova Uprava optuži – tvrdi Mujačić.

Kako navode u Vladi, Uprava je i pored teškog finansijskog stanja u kome se nalazi preduzeće nastavila sa zapošljavanjem stranačkih kadrova u 2021. godini, bez konkursa i saglasnosti Ministarstva.

– Direktor Mujačić je izvršio korekciju koeficijenata odnosno povećao plate za oko 80 posto uposlenika na aerodromu. Ovim je povećao troškove plata za oko 200 hiljada na godišnjem nivou – kaže Bešić.

Direktor Mujačić to pravda povećanim obimom posla i smanjenim brojem radnika.

– Ljudi su maksimalno opterećeni, izmoreni i jedini način je bio da im povećam plate, a povećanje plate je 10 do 12 posto – ističe Mujačić.

Kada je u pitanju zapošljavanje, Mujačić tvrdi da nikada nije dobio saglasnost od Vlade za prijem radnika na prijeko potrebnim pozicijama i da se odlučio zaposliti određeni broj uposlenika, kako sigurnost putnika, odnosno poslovanje aerodrome ne bi bilo dovedeno u pitanje, piše Federalna.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79