Smijenjeni imam, poslao pismo zahvale: Nemojte nikada dozvoliti da Vam drugi pametuju

Nakon što je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović, prije tri dana, donio odluku o razrješenju muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmana ef. Kozlića, putem Facebooka se oglasio smijenjeni muftija.

 

Pismo zahvale

Poštovani glavni imami, poštovani predsjednici naših zajednica u Zapadnoj Evropi, poštovani imami i predsjednici džematskih odbora, drage naše džematlije.
Nakon što sam iz medija saznao da sam smijenjen sa pozicije muftije za Zapadnu Evropu, osjetio sam potrebu da Vam se obratim. Želim Vam se zahvaliti za Vašu kooperativnost, saradnju i povjerenje koje ste preko mene pokazivali za svoju Islamsku zajednicu u BiH. Kroz svoje nastupe, razgovore i postupke, nastojao sam iskrenim pristupom zadobiti Vaše povjerenje i ojačati naše međusobne veze i odnose. Uvijek sam imao na umu da trebam biti na vašoj strani i razumjeti Vaše zahtjeve i potrebe.

Neki to, nažalost, nisu razumjeli. I napravili su ovo što su napravili. Vrijeme će pokazati da li su pogriješili? Iskreno se nadam da ćete nastaviti tamo gdje ste stali i da ćete, zarad svoje djece, graditi i unapređivati svoje zajednice u zemljama u kojim živite. Nemojte nikada dozvoliti da Vam drugi pametuju dok Vi stagnirate. Pobrinite se za sebe, kako kaže Časni Kur'an. Svoju Islamsku zajednicu u BiH i svoju domovinu čuvajte, gradite i unapređujte svojim znanjem i svojim iskustvom.

Što se tiče razloga koji se navode vezano za moju smjenu, dužan sam kazati slijedeće:
-U državi i sistemu u kojima ne važi pravilo da je ”okrivljeni” nevin dok se ne dokaže suprotno, iluzorno je iznositi argumentaciju u korist svoje odbrane. Zato ću ja svoju argumnetaciju sačuvati za pravo vrijeme i pravi momenat.

-Čista je laž da sam ja neopravdano dugo bio odsutan iz Njemačke. Ja sam imao službeni poziv od Reisul-uleme da dođem kod njega, da prisustvujem sjednici Vijeća muftija i sjednici Sabora IZ u BiH. -Također, u Bosnu sam otišao s ciljem da u svojstvu predsjednika IGBD-a (Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj) potpišem ugovor između IGBD-a i Islamske zajednice u BiH. Radi se o ugovoru o prebacivanju i korištenju sredstava koji je po njemačkim zakonima o finansijskoj kontroli trebao ili morao biti potpisan sa našom centralom u Sarajavu. Više od mjesec dana sam čekao da me pozovu da dođem u Sarajevo da ga ja i Reisul-ulema potpišemo. To je urađeno 8.7. 2020.godine.

-Cijelo vrijeme svog boravka sam uredno obavljao svoj posao kao što bih ga obavljao u kancelariji u Njemačkoj ili od kuće (home office), kao što sam i do sada radio. Čak sam organizovao zajedno sa članovima Izvršnog odbora IGBD-a (Mešihat) i sjednicu na kojoj sam online bio prisutan.

-Sa pojedinim direktorima uprava Rijaseta sam imao službene sastanke i razgovore o raznim pitanjima, poput izdavanja dekreta pojedinim imamima u Njemačkoj, o procesu priznavanja naše Zajednice u Njemačkoj, o pojedinim problematičnim slučajevima u Austriji, Finskoj, Švedskoj i nekim drugim zemljama. Naravno, o mnogim otvorenim pitanjima nisam pristao razgovarati, djelovati i raditi kako su mi pojedinci sugerisali bez znanja ili upoznavanja zvaničnih organa naših zajednica u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj itd.
Na koncu, i ja imam pravo na odmor, kao i na to da sačekam da moja djeca i supruga dobiju ulaznu vizu za Njemačku pa da konačno, nakon više od godinu dana čekanja, ponovo budemo zajedno.

-Sramno je u jednoj rečenici iznijeti onoliko laži, a sve ovo (i mnogo toga još) ne spomenuti. Ne spominjem ono kroz šta sam prošao zajedno sa svojom porodicom posljednih mjesec dana i čemu sam sve bio izložen. To ne želim opisivati, a jedino što mogu kazati jeste da ne bih poželio nikome da kroz to prođe.

Primjetili ste da se moje ime blati, da se moja čast, dostojanstvo i ugled pokušavaju srozati na najniže razine. U tome, nažalost, mnogi iz IZ u BiH u Sarajevu direktno ili indirektno učestvuju. Ja sam duboko uvjeren da oni koji imaju nečasne namjere u tome neće uspjeti, jer oni imaju potporu nečastivog, a ne Uzvišenog Allaha koji je na strani časti, dostojanstva, pravde i istine. Ovu igru (zulum) nisam započeo ja, ovo je tek početak, a kad i kakav će biti kraj, samo Allah zna!!!( a doći ćemo i do Banja Luke).

Na kraju, a nakon zahvale koju sam Vam uputio, želim Vam poručiti da ću biti uz Vas bez obzira gdje me životni put nanese. Svojim znanjem, stručnim savjetima i iskustvom stojim Vam na raspolaganju, kad god za to osjetite potrebu.

Želeći Vam svako dobro u vašem životu i Vašem radu, najiskrenije Vas selamim.
Iskreno Vaš: dr.Osman Kozlić

U Wiesbadenu, 13.09.2020.godine
Fotografija Sarajevo, 17.06.2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79