Smišljena zaduživanja kako bi Dodikovi tajkuni preuzeli vlasništvo nad Nacionalnin parkom “Sutjeska”

Kadrovi Milorada Dodika nastavljaju da uništavaju Nacionalni park „Sutjeska“, radeći sve kako bi imovina najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini završila u privatnom vlasništvu.

piše: Ljiljana Kovačević

U aprilu prošle godine na mjesto direktora NP „Sutjeska“ imenovan je Aleksandar Kovač, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je na toj poziciji zamijenio stranačkog kolegu Dejana Pavlovića, čiji su rezultati upravljanja ovom javnom ustanovom bili poražavajući.

Aleksandar Kovač je na mjesto prvog čovjeka NP „Sutjeska“ došao po direktnom nalogu lidera SNSD-a Milorada Dodika, kome su ga preporučili Veljko Vukelić i Branislav Okuka – Crni. Vukelić je Dodikov kum i tajkun sa mjestom prebivališta u Inđiji, dok je Branislav Okuka -Crni, sa prebivalištem u Beogradu, jedan od Dodikovih ljudi iz sjene, koji direktno kontroliše načelnike opštine Gacko Ognjena Milinkovića i Foče Milana Vukadinovića.

s lijeva: Veljko Vukelić, Milorad Dodik i Branislav Okuka

Aleksandar Kovač je svoje menadžerske sposobnosti pokazao tako što je nastavio da krčmi imovinu NP „Sutjeska“, pa je na licitaciji, održanoj 26. jula prošle godine rasprodao skoro sav vozni park „Sutjeske“. Prema saznanjima Žurnala, sva vozila kupila je firma „Pavgord“, čiji je vlasnik fočanski tajkun Gordan Pavlović-Goci. Izvori Žurnala navode da NP „Sutjeska“ po raznim osnovama duguje „Pavgordu“ više od 600.000 konvertibilnih maraka. To bi, kako tvrde naši izvori, mogao biti dio strategije da se ova javna ustanova što više zaduži kod Pavlovića, kako bi on kasnije, po osnovu tih potraživanja, na mala vrata ušao u vlasničku strukturu NP „Sutjeska“, odnosno na svoju firmu uknjižio dio objekata nacionalnog parka.

„Pavgord“ je na licitaciji kupio i „Audi A6“, koji je Kovač oštetio u saobraćajnom udesu, vozeći automobil u pijanom stanju.

Aleksandar Kovač

Vozni park „Sutjeske“ je rasprodat da bi se radnicima isplatila plata, ali bez izmirenja poreza i doprnosa, koji se ne uplaćuju još od decembra prošle godine. Predsjednik Sindikalne organizacije NP Sutjeska Dragomir Drakula potvrdio je u telefonskom razgovoru za Žurnal da je poslije prodaje mehanizacije radnicima isplaćena jedna plata, a da im se duguju još dvije. Drakula nije mogao da odgovori na pitanje o uplaćenim doprinosima, navodeći da nema uvid u te podatke.

Kovač je odlučio da rasproda i radne mašine i to kao staro željezo. Dvije radne mašine su prodate za 15.500 KM, mada je samo buldožer-gusjeničar vrijedio više od 20.000 KM. Način putem „usmenog javnog nadmetanja“ i cijena prodatih radnih mašina u staro željezo je, kako navode izvori Žurnala, prethodno u tančine dogovorena, iako je odluku o prodaji trebalo da donese Nadzorni odbor NP „Sutjeska“ ili Ministarstvo za građevinarstvo, ekologiju i prostorno uređenje, na čijem čelu je ministarka Srebrenka Golić. Nijedna od tih odluka ne postoji, što je već pitanje za istražne organe.

Direktor Kovač je odmah po preuzimanju dužnosti posao obezbjeđenja Nacionalnog parka povjerio firmi „AS Security“ iz Zvornika. Formalni vlasnik i direktor ove zaštitarske firme je Boris Kusmuk, ali izvori Žurnala iz Foče navode da je njen stvarni vlasnik Branislav Okuka -Crni. NP „Sutjeska“ je sa firmom „AS Security“ 6. jula prošle godine sklopio ugovor u vrijednosti od 49.994 KM za usluge obezbjeđenja kompleksa Orlovačko jezero. Umjesto kontrole tog kompleksa, zaštitari su ubrzo prebačeni da čuvaju poslovnu zgradu i direktora Kovača.

Sam Nacionalni park ima video nadzor, ali je on poslednjih godina van funkcije. Čudno, kako ima novca za angažovanje zaštitarske firme, ali ne i za popravku nadzornog video sistema?!! Ova javna nabavka je na portalu „Pratimo tendere“ označena crvenom zastavicom (visok stepen rizika), uz obrazloženje da „ugovorni organ nije objavio plan nabavki za 2021. godinu, pa se može konstatovati da ta nabavka nije planirane, te da ugovorni organ nije javno objavio tendersku dokumentaciju, zbog čega nije moguće utvrditi da li su ispunjeni uslovi za izbor pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o javnoj nabavci“.

Zanimljivo je da na mnogobrojne nezakonitosti kojima se služi direktor NP „Sutjeska“, ministarka Srebrenka Golić na sjednicama Vlade RS, koja je vlasnik ovog kompleksa, uopšte ne reaguje. Naprotiv, svojski zastupa i štiti Kovača. Sam Kovač je najavio navodne milionske investicije u NP „Sutjeska“. Jedan dio od Vlade RS, a druga ulaganja treba da „srede“ Kovač i njegov pokrovitelj Branislav Okuka-Crni. Prema izvorima Žurnala, sve je tempirano tako da se novac u „Sutjesku“ uloži prije prije oktobarskih opštih izbora, pri čemu bi se veliki dio novca izvukao za izbornu kampanju vladajuće stranke u RS.

U međuvremenu, vladajuća koalicija je u Nacionalni park je zaposlila veliki broj novih radnika, koji će, kako tvrde izvori Žurnala, biti otpušteni, pošto ispune ulogu glasačke mašinerije na izborima . Zapravo, nakon oktobarskih izbora krenuće se sa programom otpremnina i otpuštanja radnika (od 150 moguće je da ih ostane tek 30). Uz to, procjenjuje se da će pojedini sektori Nacionalnog parka biti dati pod koncesiju.

Riječju, posle Kovača i njegovog upravljanja ovom javnom ustanovom, tvrde izvori Žurnala, biće nemoguće NP „Sutjeska“ postaviti na zdrave noge. S obzirom na veliku zaduženost i postojeće gubitke, budućnost najstarijeg nacionalnog parka u BiH je krajnje neizvjesna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79