Snažan udar na džep: Pogledajte koliko manje možete kupiti sa 100 KM danas u odnosu na 2021.

Snažan udar na džep: Pogledajte koliko manje možete kupiti sa 100 KM danas u odnosu na 2021.


Faruk Hadžić, stručnjak za ekonomiju, izložio je kako inflacija značajno utiče na životni standard građana Bosne i Hercegovine, posebno osvjetljavajući razlike u kupovnoj moći između 2021. godine i danas.

Na osnovu podataka Agencije za statistiku, Hadžić je na svom Facebook profilu objavio usporedbu koja pokazuje kako se za 100 konvertibilnih maraka (KM) moglo nabaviti znatno više osnovnih životnih namirnica i goriva prije dvije godine u odnosu na trenutne cijene.

U 2021. godini, sa 100 KM bilo je moguće kupiti 31,3 kilograma riže, dok se danas za isti iznos može kupiti samo 22,2 kilograma.

Slično, za isti iznos moglo se kupiti 91 kilogram brašna, a sada samo 66,7 kilograma.

Što se tiče mesa, 7,4 kilograma junetine nekada je bilo moguće nabaviti za 100 KM, dok danas za istu svotu možete dobiti samo 4,8 kilograma.

Mlijeko i puter također nisu pošteđeni. Prethodno se za 100 KM moglo kupiti 71,4 litara mlijeka i 4,7 kilograma putera, a sada su te količine smanjene na 43,5 litara mlijeka i 3,4 kilograma putera.

Što se tiče krompira, pad je drastičan – sa 142,9 kilograma na samo 50 kilograma.

Cijene šećera i benzina takođe su porasle; gdje je nekad za 100 KM bilo moguće kupiti 83,3 kilograma šećera, sada se za isti novac može dobiti 47,6 kilograma.

Benzinske stanice danas će za 100 KM napuniti vaš rezervoar sa 37 litara, u poređenju sa 55,6 litara iz 2021. godine.

Hadžić upozorava da je ovo posljedica neblagovremenog reagovanja na inflaciju, naglašavajući da su pandemija koronavirusa i agresija na Ukrajinu ključni faktori koji su doprinijeli ovakvom stanju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija