Snijeg okovao dijelove Krajine i centralne Bosne: Vozači pazite se ledene kiše

Od jutros je u Bosni i Hercegovini zabilježeno oblačno vrijeme, u većim dijelovima zemlje pada kiša dok je područja Krajine i centralne Bosne zabijelio snijeg. Snježni pokrivač je stigao i u susjedstvo gdje je izazvao zastoj na putu Zagreb-Split.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) na području zapadne, jugozapadne i centralne Bosne, tačnije, u Krajini i Bugojnu je pala manja količina snijega i trenutno na tim područjima i dalje pada susnježica.

Na području Bihaća je trenutno -1 stepen celzija, a u Bugojnu je izmjereno 0 stepeni.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije na kojima je prikazano trenutno stanje na cesti. Tako je na Koprivnici kod Bugojna zabilježena poprilična količina snijega, koja značajno otežava odvijanje saobraćaja.

Uslova za snijeg bit će u zapadnom i planinskom dijelu regiona Banje Luke, a poslijepodne i za kišu koja se ledi pri tlu, prenosi Hayat.

Na području Prijedora magla će smanjivati vidljivost lokalno na manje od 200 metara.

U Sarajevu je oblačno s kišom.

U Hercegovini su za danas najavljeni snažni udari vjetra, a jača kiša se upravo očekuje na području zapadne i jugozapadne Bosne.

U četvrtak će preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Obilnije padavine na zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Posavini i Krajini sjeverozapadni, a u ostatku zemlje uglavnom jugozapadni.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuju se povremno jaki udari juga. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 8 do 12, a dnevna u Krajini od -1 do 5, u ostatku Bosne od 6 do 10, na jugu do 15 stepeni celzija.

U petak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, a u Bosni u jutarnjim satima ili tokom prijepodneva. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 3 do 9, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne od 10 do 15 stepeni celzija, podaci su FHMZ-a.

Na osnovu snimaka s gradskih kamera, osim u Bihaću snijeg je pao i u Cazinu, a na cestama u susjedstvu izazvao zastoj. Na auto-putu Zagreb-Split stvorene su kilometarske kolone zbog teretnih kamiona koji su se zaglavili u snijegu.

Iz Hrvatskog auto-kluba kažu da trenutno ni jedan putni pravac nije slobodan za kamione sa prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, hrvatskom primorju ili Istri i obrnuto.

Zimski uslovi važe na većini puteva u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući auto-puteve Zagreb- Split između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, te Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo.

Na planinskom prevoju Komar na putnom pravcu Travnik-Donji Vakuf pada ledena kiša, zbog čega vozače na ovoj dionici pozivamo na maksimalan oprez.

Također, meteorolozi za večeras i sutra (03.12.) najavljuju pojavu ledene kiše na području zapadne Bosne, što će svakako otežati i usporiti saobraćanje u ovom dijelu BIH. Preporuka je da se u ovom području, vožnja večeras i sutra svede na minimum.

Na moguću poledicu upozoravamo i na ostalim dionicama, a posebno na planinskim prevojima, mostovima i prilazima tunelima.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Blaževac) u vremenu od 07 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Nević Polje-Kaonik, Jajce-Crna Rijeka, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79