Snimak filmske potjere za motociklistom na autoputu koji je jvozio 200 km/h

Policija je u petak izvijestila o filmskoj potjeri za motociklistom koji je bježao policijskom presretaču na autocesti kod Rijeke i koja je završila teškom saobraćajnom nesrećom.

Objavljen je i video dijela potjere koja se dogodila u četvrtak nešto poslije 15 sati kad je posadu policijskog presretača kod tunela Sveti Kuzam pretekao motocikl u smjeru Hreljina i na kojem je uočeno da je dio registracije prekriven naljepnicom.

“U namjeri zaustavljanja vozača motocikla policijski službenici posade policijskog presretača uporabili su svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje, na koje se vozač oglušio te je nastavio vožnju povećavajući brzinu kretanja motocikla.

Izmjerena je brzina kretanja spomenutog motocikla od 192 do gotovo 200 km/h, iako je na toj dionici auto-ceste A7 brzina ograničena na 100 km/h.

Vozač se nije zaustavljao već je na čvoru Hreljin skrenuo prema DC-501, u smjeru Oštrovice, povećavajući razmak između svog vozila i presretača. Kako ne bi ugrozili sigurnost saobraćaja policijski službenici prestali su s uporabom zvučnih i svjetlosnih znakova te usporili vožnju.

Nastavljajući vožnju u smjeru kojim je skrenuo vozač motocikla, posada presretača je nakon određenog vremena naišla na saobraćajnu nesreću te su osigurali mjesto događaja i izvijestili hitnu pomoć. Utvrđeno je da je u saobraćajnoj nesreći sudjelovao vozač ranije navedenog motocikla, 47-godišnji hrvatski državljanin.

Očevidom je utvrđeno da je do saobraćajne nesreće došlo zbog brzine neprilagođene uvjetima i stanju kolnika te je vozač u zavoju izgubio nadzor nad motociklom, izletio izvan ruba kolnika i udario u zaštitnu ogradu. Vozaču je liječnička pomoć pružena u KBC Rijeka, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen (prijelom noge).

Zbog počinjenja saobraćajnih prekršaja (nepostupanje po znakovima policije za zaustavljanje i nepropisna brzine), protiv 47-godišnjeg vozača će biti podnijet optužni prijedlog, a zbog sumnje na krivotvorenje registracijske pločice bit će provedeno kriminalističko istraživanje”, izvijestili su danas iz riječke policije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79