Snimak migranata “pushbacka” sa granice: “Govorio sam im da je dijete s nama, nije ih bilo briga”

Nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe, za koje se kasnije ustvrdilo da su hrvatski policajici, udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH, N1 je došao u posjed snimaka koji su nastali neposredno nakon “pushbackova” u kojem migranti objašnjavaju kako je to sve izgledalo.

“Jedine osobe koje su nam pomogle su bosanski policajci, dali su nam hranu, vodu i vreće za spavanje. Hrvatski policajci nam nisu dali ni vodu, ni hranu, zatvorili su nas i imali smo veliki problem. Još jedan problem koji smo imali je dim koji nas je gušio”, naveo je jedan migrant.

Zašto, upitani su.

“Govorili su nam zašto ste došli u Hrvatsku? Zašto ste prešli na našu stranu? Sve ljude u kombiju su prskali suzavcem, ja sam ih molio da mi daju malo vode, nisu mi dali. Govorio sam im da je dijete s nama, nije ih bilo briga”, govori.

“Ako maloljetnici žele ići u kamp u Tuzli, mi ih možemo transportovati do Borića u porodični kamp i u Bihaću. Ako ne žele mi ih ne možemo transportovati. Ovi muškarci ne žele ići u Tuzlu“, poručio je aktivista migrantu.

Njihov cilj je Evropa. Odgovaraju da ne žele u Tuzlu.

Mučenje i neljudsko ponašanje: Policajcima koji su tukli migrante prijeti i do 10 godina zatvorske kazne

Policajci udaljeni sa dužnosti

Još jedan migrant je objasnio šta se dogodilo njegovom prijatelju.

“Stariji brat mu je pobjegao u game-u, njega su uhvatili hrvatski policajci, istukli i uzeli mu sve stvari”, kazao je.

Podsjetimo, u emisiji “Potraga” RTL je objavio uznemirujuće snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi da tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije.

Direktor policije Hrvatske Nikola Milina izjavio je prošle sedmice da su trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti pošto je utvrđeno da se nalaze na snimcima.

Snimak možete pogledati na ovom linku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79