SNS podržava Dodikovu ideju o automatskom državljanstvu Srbije za građane RS-a

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u Srbiji podržava ideju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da vlast u Beogradu omogući automatsko državljanstvo Srbije za sve građane iz bh. entiteta RS.

“To je nešto o čemu će se uskoro sigurno razgovarati na najvišem nivou”, rekao je potpredsjednik Glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević.

On smatra da je riječ o dobroj ideji i da je lično za takvu izmjenu postojećeg zakona, te dodao da vjeruje da će se o tome pozitivno izjasniti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Nema apsolutno nijednog razloga da se takvo nešto zakonski ne uredi na taj način. I to ne samo za Srbe iz RS-a, već i za ostale naše sunarodnike iz drugih država. Hrvatska je već uradila nešto slično, ali i Mađarska koja je to pravo dalo svim Mađarima koji su rođeni na teritoriji nekadašnje Austrougarske. Zašto onda i Srbija ne bi razmotrila Dodikov prijedlog i ponudila državljanstvo svim svojim sunarodnicima, ma gdje oni živjeli. A Srbi iz RS-a su sigurno visoko na toj listi”, rekao je Vučević za “Glas Srpske”.

 

Dodik: Srbija treba da odobri državljanstvo Srbima u Republici Srpskoj

Vučević, koji je i gradonačelnik Novog Sada, naveo je da građani RS-a u odnosu na neki raniji period već sada mnogo lakše dolaze do državljanstva i pasoša Srbije, jer su vlasti pojednostavile proceduru dobijanja ovog ličnog dokumenta, dodavši da je ubijeđen i da se na ovaj način niko ne ugrožava, a pogotovo ne Bošnjaci iz BiH.

“Ovo je dobro za cijeli region. Ne znam zašto, ali kad god sarađuju Srbi iz Srbije i RS-a, to nekima predstavlja problem. Uvijek se nađe neko ko se navodno osjeća ugroženim, pa se mi onda kao nešto moramo pravdati. Ali taj strah koji dolazi od bošnjačkih političara je, prema mom mišljenju, emotivan, ne i racionalan, zato što Srbija stalno podvlači da ona priznaje BiH i da je za poštovanje Dejtonskog sporazuma”, rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, Srbija samo želi pomoći Srbima u RS-u, što već radi izgradnjom obdaništa, škola, fabrika i bolnica, a pomogla je i određene općine u FBiH.

Vučević je dodao i da sa ponosom može reći kako odnosi Srbije i RS-a, odnosno saradnja koju su uspostavili Vučić i Dodik, svake godine idu uzlaznom putanjom.

Dodik je ideju da vlast u Beogradu omogući automatsko državljanstvo Srbije za sve građane RS-a iznio krajem prošle sedmice, a da bi ona bila realizovana, potreban je samo jedan potez vlasti u Srbiji – da izmijene član zakona prema kojem je za dobijanje državljanstva i pasoša Srbije neophodno imati prijavljeno mjesto prebivališta u toj zemlji.

 

“Građanima Srpske automatski državljanstvo Srbije”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79