SNSD i koalicija RS na kraju ipak izlaze na izbore po Schmidtovim pravilima

Foto: Arhiv/Radiosarajevo

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, predvođena SNSD-om, donijela je odluku da izađe na izbore 6. oktobra, uprkos prethodnim tvrdnjama da to neće učiniti pod uslovima nametnutim od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Koalicija se usaglasila, imajući u vidu izazove koji su pred nama, da sugeriše svim strankama pojedinačno da donesu odluke o izlasku na izbore. Ovo je odluka pod moranje. Ovo ne znači nikakvo priznavanje Schmidta, to je za nas neprihvatljivo,” rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik, prenosi N1.

Iako su ranije tvrdili da će bojkotovati izbore i insistirati na sprovođenju izbora prema sopstvenom zakonu, na kraju su se ipak odlučili za izlazak na izbore po Schmidtovim pravilima, jer, kako kažu, nemaju drugog izbora.

Dodik je istakao da ne žele prepustiti opoziciji priliku da “rasture RS do kraja u saradnji s međunarodnom zajednicom”.

“Bilo je različitih mišljenja, ja i dalje mislim da nismo trebali na izbore, da smo trebali ići po izbornom zakonu RS, da izborimo suverenost u ovom smislu,” naveo je Dodik, dodajući satirično da je očigledno da su suverenost i principi zgodni dok ne postane jasno da bi opozicija mogla dobiti šansu da pokaže šta zna.

Dodik je također iskoristio priliku da optuži opoziciju za izdaju, nazvavši PDP i NF izdajničkim partijama, a listu Nebojše Vukanovića optužio za klevete i laži.

“Pozivam građane da ne podrže opoziciju,” zaključio je Dodik, očigledno svjestan da je bolje prihvatiti pravila koja su nametnuta, nego prepustiti političku arenu onima koji bi mogli koristiti drugačije metode za postizanje ciljeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79