SNSD nominira kontraverznog kandidata za nagradu Grada Banje Luke

 

Gradski odbor SNSD-a Banja Luka iznio je svoj prijedlog za ovogodišnji Ključ Grada Banja Luke s Poveljom – Počasni građanin grada Banje Luke, predlažući posthumno Momira Talića, haškog optuženika.

Iz SNSD-a ističu da je general Talić ostavio značajan trag na srpski narod, RS i Banju Luku, te da je nominacija samo mali gest zahvalnosti za njegova djela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i doprinos svom narodu.

U saopćenju se navodi kako je Talić, svojim vojnim vođenjem u teškim ratnim uvjetima, pokazao izuzetnost, a SNSD ga opisuje kao vojnog vođu, lidera i čovjeka svog naroda.

Važno je napomenuti da je Talić bio optužen pred sudom u Hagu za niz ozbiljnih zločina, uključujući genocid i protupravno razaranje.

Premda je bio pušten iz pritvora 2002. zbog narušenog zdravstvenog stanja, preminuo je 2003. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Ova nominacija izaziva različite reakcije u javnosti i postavlja pitanje odnosa prema kontroverznim figurama iz nedavne prošlosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79