SNSD-ova Dušica Runić opozvana sa mjesta načelnice općine Drvar: Pokušavaju me srušiti već tri godine!

U Drvaru, koji je najnerazvijenija općina u BiH, odvija se prava politička drama u kojoj SNSD-ovu načelnicu Dušicu Runić s vlasti pokušava svrgnuti devet oponenata, među kojima su nezavisni vijećnici koji su se, kako ona tvrdi, iz SNSD-a odmetnuli radi vlastitih interesa.

Općinsko vijeće Drvar je 12. januara donijelo Zaključak o prihvatanju inicijative za pokretanje postupka opoziva načelnice Drvara Dušice Runić glasovima četiri vijećnika SNS-a FBiH, jednog vijećnika DNS-a, jednog SP-a, tri nezavisna vijećnika i jednog vijećnika HDZ-a 1990.

Otvoreno govoreći za Klix.ba o političkim sukobima, ličnim interesima i opstrukcijama koje doživljava sve vrijeme, opozvana načelnica Drvara Dušica Runić kaže da je oponenti ruše otkad je na toj funkciji, jer ne dozvoljava trošenje javnog novca mimo zakona.

“Pokušavaju oni mene srušiti već tri godine, ali im ne ide od ruke”, kaže Runić koja ne isključuje mogućnost ni da rušenje s pozicije nje kao SNSD-ove načelnice dolazi po nalogu političkih oponenata s viših nivoa vlasti.

Ističe kako je politika takva u ovom momentu te nam objašnjava kako je još prošle godine izgubila većinu podrške u Općinskom vijeću Drvara.

“Osnovni uzrok je bio vezan za sredstva koja mi dobijamo s viših nivoa vlasti BiH i od Republike Srbije. Ono čime se ja kao načelnica vodim je važeći usvojeni strateški plan Općine Drvar za period od 2021.do 2027. godine i u skladu s tim radimo operativne planove i s tim apliciramo na javne pozive kako u Federaciji BiH tako i kod drugih institucija. Ono što su oni htjeli je da se preusmjere sredstva koja su već bila osigurana za druge namjene, ali ja kao načelnica nisam htjela da izađem iz zakonskih okvira, jer nenamjenskim trošenjem sredstava dolazim u sukob sa zakonom i ja na to nisam pristala. Tada su počeli problemi, govore da je to neka moja lična samovolja, a u principu je samo poštovanje zakona”, kaže Runić za Klix.ba.

Tvrdi da je pokušavala razgovarati s nekolicinom njih, ali kako navodi, njihov je interes samo da se dočepaju vlasti i upravljaju javnim novcem po svojoj volji.

Da je to razlog, prema njenim riječima, vidi se po stanju općinske kase kakvu je zatekla prije tri godine i sada.

“Kada sam došla na mjesto načelnice kasnilo je od tri do pet plata, tekuća likvidnost je bila u potpunom minusu i budžet je završen u potpunom deficitu, a sada 21. januara treba da završimo s potpunim suficitom”, tvrdi Runić.

Razlozi koje oponenti navode u zvaničnom zahtjevu Inicijative za njen opoziv su, kako kaže potpuno uopšteni, bez konkretizacije koji je član prekršila i na koji način tvrde da ne želi da sarađuje s općinskim vijećem.

“Oni su ti koji ne žele da sarađuju sa mnom kao načelnicom. To potvrđuje činjenica da od jula do danas nijedan prijedlog koji sam ja kao načelnica Općine podnijela Općinskom vijeću nije dobio većinsku podršku”, objašnjava Runić.

Krenuli su, kako ističe, od toga da nisu podržali prijedlog odluke da se osnuje centar za socijalni rad, do toga da nisu dozvolili da se kamion za odvoz otpada koji su nabavili iz donatorskih sredstava preko Općine dodijeli Komunalnom javnom preduzeću.

“Mogu reći da sam ja kao načelnica potpuno nezadovoljna radom Općinskog vijeća, ali nemam instrumente zakona i nalazim se u suprotnoj poziciji, jer nemamo regulisan zakon da načelnik može tražiti opoziv odbornika”, kaže opozvana načelnica Drvara za naš portal.

Tvrdi da sva dešavanja u proteklih pola godine ukazuju na to da su upravo odbornici oni koji koče svojom opstrukcijom, a kako naglašava, opstrukcija dolazi isključivo iz ličnih razloga, jer su s druge strane okupljeni pojedinačni interesi bez nekih ozbiljnih i odgovornih politika.

“Ja kao načelnica pripadam političkoj opciji SNSD, koja je u Drvaru na vlasti više od 20 godina. Međutim, svi oni koji se nalaze sada na kontra strani su bili nosioci izvršne i zakonodavne vlasti unutar tog istog SNSD-a. Oni su izašli iz SNSD-a jer u SNSD-u nisu više mogli da ostvaruju svoje lične interese, odnosno nije im bilo dozvoljeno, jer SNSD kao najveća srpska politička partija na području Kantona 10 radi organizovano i ozbiljno. Svi oni koji se nalaze na drugoj strani, ovi moji trenutni politički oponenti su u jednom momentu bili učesnici vlasti i predstavljali SNSD, krenuvši od bivšeg predsjednika Općinskog vijeća, načelnika i odbornika. Ne želim da baratam imenima, za razliku od njih, ali to su osobe koje su u svojoj političkoj karijeri, obavljajući funkcije izvršne vlasti, i krivično osuđene pravosnažnom krivičnom presudom, ali sada upravljaju i vode politiku koja je protiv mene i moje političke opcije”, tvrdi Runić.

Podsjeća da je na lokalnim izborima 2020. godine opozicija protiv nje koristila jedino aferu u vezi s nelegalnim uvozom otpada iz Italije, navodeći kako su upravo ljudi koji su u tijesnoj devetorki koja je nju opozvala bili lični kuriri pošte koja je stizala Fondu za reciklažu te da su se registrirali na adresi bliskih rođaka koji su sadašnji nosioci zakonodavne vlasti u Drvaru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79