SNSD u Domu naroda oborio hitnost procedure usvajanja izmjena Zakona o akcizama

Delegati SNSD-a u Domu naroda oborili su hitnost procedure usvajanja izmjena Zakona o akcizama. Izmjene zakona će tako ići u redovnu poreduru.

Podsjećamo, predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za: dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović ranije je izjavio da je zatražio pismeno od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministra finansija i trezora BiH, entitetskih ministara finansija i direktora Uprave za indirektno oporezivanje da dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o akcizama i PDV-u koji su usvojeni u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

Podsjećanja radi, pet delegata u Domu naroda PSBiH (Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Mladen Bosić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić) 11. marta su zatražili da predsjedavajući i Kolegij Doma, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi se razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje je Predstavnički dom usvojio na sjednici 9. marta.

Sjednici Doma naroda državnog parlamenta prisustvuje 14 delegata, po pet iz klubova Hrvata i Srba i četiri delegata iz bošnjačkog naroda. Član Kolegija Bakir Izetbegović je najavio kašnjenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79