Šok za gađane: Gorivo nikad skuplje, a cijena ne prestaje rasti. Litar uskoro 20 KN – 5,20 KM

Cijene barela u uzlaznoj su putanji pa se može očekivati da će litra goriva ići i iznad 20 kuna (5,20KM), kako je naveo energetski stručnjak Igor Dekanić…

Cijene goriva ne prestaju rasti pa su tako poskupljenja stigla i ovog utorka, a premium benzin i dizel opasno su blizu cijeni od 15 kuna (3,90) po litri.

Međutim, za očekivati je da cijene po litri goriva budu i po 20 kuna (5,20KM), ako ne i više, kako je za 24sata potvrdio energetski stručnjak Igor Dekanić.

Kako je najavljeno, benzin poskupljuje za 60 lipa (15feninga) po litri pa će tako cijena “običnog” benzina biti 13,24 kuna (3,40KM), a premium po čak 14,71 kunu . Dizelska goriva u prosjeku poskupljuju 19 lipa (0,50KM) po litri. “Običan” dizel poskupljuje na 13,47 kuna, a premium na 14,83 kune.

– Dobrih vijesti nema, cijene goriva neće se smiriti sve dok se ne počne smirivati ratno stanje u Ukrajini. Cijene primarnih oblika energije nafte i plina, a tako i goriva na benzinskim crpkama, rast će sve dok traje rat – rekao je Dekanić.

Cijene barela nafte na svjetskim tržištima od početka 2021. godine su u uzlaznoj putanji. Isti trend imaju i cijene goriva u Hrvatskoj koje rastu sve od tada, iako tad nije bilo rata u Ukrajini.

Zašto je gorivo poskupjelo još prošle godine

– Prije godinu dana je već bilo poskupljenja zbog porasta potrošnje i povećanja potražnje nakon laganog izlaska iz COVID krize. Naime, u to su vrijeme već počele napetosti između Rusije i Ukrajine. Treba znati da burze tako funkcioniraju. Dakle, one ne reagiraju samo na bazi stvarnog stanja, nego reagiraju i na očekivanja što će se dogoditi. Dakle, zato su nam cijene naftnih derivata već počele ići prema gore – rekao je za 24sata energetski stručnjak Igor Dekanić.

Podsjeća kako je već lani počeo pojačani transport, turizam se počeo vraćati, ljudi su ponovno počeli putovati nakon što su mjesecima bili u lockdownu, stoga je došlo do povećanja potrošnje goriva.

– U isto vrijeme je krenuo i početak kulminacije geopolitičkih napetosti – objašnjava Dekanić.

Komentirajući ovo najnovije poskupljenje, navodi kako je ono posljedica sve većih i strožih sankcija međunarodne zajednice, dijela EU, NATO-a i zemalja članica skupine G7 prema Rusiji, s obzirom na to da su se iste dogovorile kako više neće kupovati rusku naftu. Bijela kuća je, podsjetimo, objavila da su zemlje članice G7 dogovorile da će zabraniti ili postupno obustaviti uvoz nafte iz Rusije. Sve to ima, kaže Dekanić, utjecaj na poskupljenje naftnih derivata.

– Ti nagovještaji pooštravanja sankcija, prestanka kupovine nafte od Rusije su impuls koji utječe na poskupljenje za koje je teško reći do kuda može ići – rekao je.

Prije 40 godina je nafta bila dva dolara po barelu, sad nam je barel 110 dolara

Naglasio je kako je vrlo teško prognozirati do koje će granice cijene goriva rasti.

– Zapravo, nema tu psihološke granice, moguće je da litra goriva bude i po 20 kuna, a i preko toga sve je moguće. Prije 40 godina je nafta bila dva dolara po barelu, sad nam je barel 110 dolara. No kako bismo uspoređivali s cijenama otprije 40 godina, trebalo bi uračunati i inflaciju, pa je današnjih 100 dolara prijašnjih 50 dolara. Kako god, ne piše nam se dobro dok rat traje – kaže Dekanić.

Na pitanje je li moguća i nestašica goriva zbog situacije s ruskom naftom, kaže kako pretpostavlja da će sve zemlje EU, pa i Hrvatska, nastojati izbjeći nekadašnja ograničenja par – nepar, nego će nastojati smanjivanjem poreza utjecati na ublažavanje cjenovnih udara na potrošače, građane i poduzetnike.

Energetski stručnjak Davor Štern za 24sata ističe kako i dalje stoji da nam sve ovisi o cijenama derivata na tzv. mediteranskim tržištima jer tamo kompanije kupuju gorivo.

– Što se tiče rasta, nitko ne može reći do kuda će on ići, s ratom imamo i šok od dekarbonizacije, zato smo u velikim problemima – rekao nam je Štern za 24sata

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79