Šok za političare: Evropski tužioci preuzimaju kontrolu trošenja novca

Europski tužitelji će imati ulogu u nadzoru trošenja novca koji će Bosna i Hercegovina dobiti iz novog Planiranog rasta za zapadni Balkan.

To znači da će biti odgovorni za procesuiranje bilo kakvih zloupotreba sredstava koje BiH primi iz ovog evropskog programa.

Ovaj korak dolazi nakon što je BiH, nakon kašnjenja, uspjela podnijeti svoj plan reformi za ovaj program, no prihvatanje projekata iz ovog plana još uvijek nije sigurno.

Kako bi osigurali transparentnost i ispravno trošenje sredstava, EU će pažljivo pratiti provedbu reformi i upotrebu novca.

Ova odluka dolazi u kontekstu preusmjeravanja europskih sredstava zbog događaja poput rata u Ukrajini te političkih pitanja unutar EU, što bi moglo utjecati na buduće programe za zapadni Balkan.

Očekuje se da će Europski tužitelji, uključujući i Ured za suzbijanje korupcije (OLAF) i Ured javnog europskog tužitelja (EPPO), biti aktivno uključeni u kontrolu trošenja sredstava iz ovog programa, kako bi osigurali da ne dođe do zloupotrebe novca u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79