Šokantna tvrdnja iz Austrije: Broj zaraženih na Balkanu je deset puta veći

Franz Allerberger, direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane Austrije (AGES) iznio je šokantnu tvrdnju da je broj zaraženih koronavirusom na Balkanu u stvarnosti do deset puta veći od zvaničnih podataka, piše Heute.

Kako je rekao, u zemljama kao što su Bugarska i Kosovo stopa infekcije doseže 50 posto.

“Stanovništvo Wuhana ili Ischgla imalo je ovu vrijednost”, izjavio je direktor AGES-a za APA asocijaciju.

Prema podacima Complexity Science Huba (CSH) iz Beča, nešto manje od 10.400 zaraženih je registrovano u Bugarskoj, 45.000 u Rumuniji, 23.700 u Srbiji, više od 10.000 u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, 7.100 na Kosovu, 4.800 u Albaniji i 2.800 u Crnoj Gori.

Austrijska vlada nedavno je izdala upozorenja za putovanja u Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Inače, u skladu s novom odlukom Austrije državljani BiH s prebivalištem u Austriji mogu preći austrijsku granicu uz negativan PCR test. Ukoliko testiranje u inozemstvu nije moguće, PCR test se može uraditi i u Austriji u roku od 48 sati o trošku putnika prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79