Šokantne fotografije iz D. Vakufa: Oskrnavljena nekropola stećaka, ovo je kulturocid

Nakon što je sredinom 2019. godine na lokalitetu Polje Mratinići, na kome se nalazila srednjovjekovna crkva počela izgradnja nove policijske stanice u Kreševu, novi slučajevi srknavljenja stoljetne baštine naše domovine ponovo se bilježe u srednjoj Bosni.

Naime, portal BugojnoDanas objavio je šokantne fotografije o devastiranoj nekropoli kod Donjeg Vakufa, a koje je snimio njihov saradnik Senad Jusić Čupo.

Kako je objasnio profesor Husein Čepalo, riječ je o nekropoli Trebanovac Šatare koja se nalazi uz magistralni put Oborci – Travnik na pravoslavnom groblju, gdje je sagrađena pravoslavna crkva 1987. godine.

“Nekropola ima 27. Stećaka obliku ploča i sanduka. Okrenuti su Istok zapad. O ovoj nekropoli sa pisao u knjizi Kulturno historijski spomenici općine Donji Vakuf i u knjizi Nekropola stećaka u Skopljskoj dolini”, kazao je profesor Čepalo.

Do skrnavljena nekropole navodno je došlo prilikom obnove pravoslavne crkve koja je u ratu devastirana.

“Kulturocid…,zatiranje bosanske državnosti. Nema pravo niko, bez obzira bilo to u dvorištu srpske pravoslavne crkve, ovako ponižavati spomenike stare 500 godina. Kako niko ne reaguje? Ovo je zločin. Ovo je potiranje bosanske historije. Kako niko ne reaguje? Zar mora uvijek pojedinac ukazivati?”, piše ovaj portal.

Pozdravljaju obnovu pravoslavne crkve, ali napominju da to ne daje nikom za pravo da uništava kulturno-historijsko nasljeđe BiH.

“Ovo je kulturocid. Pitanje je kako ne reaguje niko od nadležnih, zar stalno portali i građani moraju prvi reagovati? Stećci su zgrnuti bagerom kao smeće na deponiji, na jednom od njih vidljiv je isklesan ljiljan, da li je i to razlog”, pita ovaj portal.

Očekuje se reakcija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Devastiranje stećaka, kao simbola bosanske tradicije, kontinuiteta i državnosti, poprimilo je zabrinjavajuće razmjere, posebno u srednjoj Bosni, kao historijskom srcu naše zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79