Šokantno: Dodik pokušava sopstveni novac posuditi Srpskoj koja će isti vraćati u kamtama?

Slobodan Vasković je na svom blogu otkrio svoja saznanja o novom zaduživanju Republike srpske.

Milorad Dodik i ruski oligarh Konstanin Malofejev pokušaće izvršiti kupovinu obveznica Republike Srpske u visini od 350 miliona evra preko Londonske berze, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.

Tih 350 miliona evra, kojima bi kupili obveznice RS, prljavi je novac, koji je Dodik stekao petnaestogodišnjim pljačkanjem i iznošenjem iz ovog entiteta, a Malofejev u kockarnicama koje drži u provinciji Makao (Kina).

Dva lica Republike Srpske: Jučer priča o osamostaljenju, danas novo zaduženje

Dragan Vasiljević je treći “igrač” u ovoj velikoj akciji pranja novca – on treba da sprovede operaciju, što jeste njegov glavni zadatak. (Vasiljević je vlasnik “Farmlanda”, propale firme preko koje je, zahvaljujući Dodiku, izvukao desetine miliona KM iz Republike Srpske).

Dodik i Malofejev ulažu istu svotu, odnosno po 175 miliona evra, dok će izlazak na Londonsku berzu, koji košta tri do četiri posto od visine emisije, platiti Republika Srpska.

Praktično to znači da će entitet za akciju pranja novca koju namjeravaju sprovesti Dodik i Malofejev platiti između 22,5 i 30 miliona evra.

Da je akcija pranja novca otpočela, potvrdio je takozvani premijer Radovan Kilavi Višković koji je izjavio: “Opredijelili smo se da prvi put izađemo na evropsko ili svjetsko finansijsko tržište da bismo emisijom evroobveznica na neki način riješili to zaduženje koje je u budžetu planirano”.

MIjatović: Zašto niko ne reaguje na najave da Dodik zadužuje RS sa 700 miliona KM

“Sve je javno i otvoreno“, izjavio je Višković, koji nije saopštio nijedan detalj načina prodaje obveznica niti uslove planiranog novog zaduživanja RS. “Zaboravio” je i da kaže da je, kako bi akcija pranja novca bila sprovedena, potpuno ponižena Narodna skupština RS, jer je, izmjenama i dopunama Zakona o zaduženju, dugu i garancijama, Vlada RS zadužena da donosi odluke o tim pitanjima, dok je parlament potpuno izbačen iz odlučivanja, iako je jedini bio nadležan.

Nije uopšte čudno što Višković ništa ne zna, pošto se odluka o prodaji obveznica RS na Londonskoj berzi u visini od 350 miliona evra, prije nego je usvojena, pojavila na svega 15 sekundi na monitorima ministara. Kojiima je tih 15 sekundi bilo dovoljno da sve “shvate”. Takvih beskičmenjaka Planeta još nije vidjela!

Višković je potvrdio sve ono što sam naveo u niz navrata prije nekoliko mjeseci – da od domaćih banaka entitet ne može dobiti nikakav veći kredit, jer one raspolažu sa svega cca 400 miliona sredstava za te namjene.

Uz to, ovo zaduženje uopšte nije bilo planirano budžetom, kako to tvrdi Višković, već je posljedica deficita od preko milijardu KM u 2020. godini, kako sam to i objavio nekoliko puta.

Ukoliko Dodik i Malofejev uspiju u svojoj velikoj akciji pranja novca, postižu nekoliko ciljeva:

-oprali su ilegalno zarađeni novac u visini od 350 miliona evra,

-na ilegalno zarađenom novcu, koji su ubacili u legalne tokove, zarađuju dodatne milione zelenaškom kamatom od 4,5 posto na godišnjem nivou,

-Dodik uspijeva prljavim novcem djelimično finansijski stabilizovati Republiku Srpsku

-Dodik uspijeva prljavim novcem omekšati uslove MMF-a za novi kredit…

To su najvažniji ciljevi pranja para u visini od 350 miliona evra, koji, ipak, nisu dovoljni za potpunu sanaciju preko milijardu KM deficita.

Osim na prljavih 350 miliona evra, Dodik računa na dio sredstava koja bi trebalo da BiH, samim tim i Republika Srpska, dobiju za saniranje posljedica pandemije, kao i novi kredit od MMF-a.

Slična operacija prodaje obveznica RS izvedena je već jednom, ali preko Bečke berze. I tada je glavni operativac bio Vasiljević.

Ovaj put ne idu na taj način, jer bi teško prošli, a da li će im uspjeti da preko Londonske berze operu novac vrlo teško je predvidjeti u ovom trenutku.

Moji izvori ističu da je operacija pranja novca koju režiraju Dodik i Malofejev izuzetno složena i da nisu velike šanse da uspije, ali i da ne treba sumnjati da će oni sve pokušati da je sprovedu do kraja.

Malofejev je učestvovao u prodaji/kupovini akcija RS na međunarodnom finansijskom tržištu, preko Bečke berze.

U junu 2018. godine, RS je prodala obveznice preko Bečke berze ruskom oligarhu Konstantinu Malofejevu, špekulantu i ultrtadesničaru.

Tada je obveznice, u vrijednosti 168,3 miliona evra (uz kamatu od 4,83 %), prodala brokerska kuća iz Hong Konga “BMI Securities ltd”, čiji je predstavnik za Evropu Klaus Korner, nekadašnji šef za upravljanje imovinom Dojče banke u Rusiji.

Interesantno je da vlasti RS nikada nisu saopštile preko koje brokerske kuće su prodale obveznice, ali je “BMI Securities ltd” na svojoj zvaničnoj stranici 2019. godine objavio da je to učinjeno preko njih.

Važno je još naglasiti da je 11.02. 2020. godine ta brokerska kuća kažnjena zbog sumnje da je učestvovala u pranju novca.

Malofejevu je zabranjen ulazak u BiH 30.05.2018. godine, kada mu Granična policija BiH nije dozvolila ulazak u zemlju na aerodromu Mahovljani. Trebalo je da se sastane sa Dodikom.

State Department objavio: Rusija se miješala u izbore u BiH!

Dodik je odlikovao Malofejeva 29.06.2015. godine Ordenom Njegoša prvog reda “za poseban doprinos u razvoju privrede i humanitarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Republike Srpske”!

Malofejev nije bilo ko – On je jedan od najvećih sponzora ultradesničarskih pravoslavnih organizacija.

Konstantin Malofejev, ruski “Soroš”, kako ga još zovu, izuzetno bogata osoba, vlasnik je i osnivač investicijskog fonda “Marshall Capital Partners”, predsjednik NVO “Društvo dvoglavog orla”, a vlasnik je i “Fondacije Svetog Vasilija Velikog”, najveće ruske pravoslavne dobrotvorne organizacije.

Finansijski pomaže mnoge ultra-desničarske pokrete širom Evrope sa akcentom na pravoslavne zemlje.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79