Sonja Karadžić zabrinuta za svog oca: Radovana žele da izoluju od svijeta

Ratni zločinac Radovan Karadžić trenutno se nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u zatvoru na britanskom ostrvu Wight.

Čini se da Karadžić u britanbskom zatvoru ne dobija pogodnosti na kakve je navikao u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda u Hagu. Kako pišu Novosti.rs Karadžiću uprava zatvora ne želi da odobri brojeve telefona koje može da pozove u Srbiji i BiH.

Osuđeni ratni zločinac je više od deset puta do sada predavao formular sa spiskovima ljudi i brojevima telefona, za koje su se Englezi formalno obavezali da će odobriti da ih zove. No, to još uvijek nisu uradili.

Prilikom odobravanja brojeva stalno se pojavljuju iste greške, pa ili brojevi telefona imaju cifru viška ili manjka ili neku sitnu grešku dovoljnu da se Karadžiću onemogući kontakt sa svijetom. Dešavalo se i da mu umjesto pozivne dvije nule međunarodnog broja za drugu državu odobre broj sa pozivne tri nule, pišu Novosti.rs.

Kćerka osuđenog ratnog zločinca Sonja Karadžić je potvrdila da Karadžić u britanskom zatvoru ne dobija tretman na koji je navikao.

“Njihovo ponašanje očito dokazuje da Velika Britanija nije spremna za smještaj inostranih osuđenika. Radovan Karadžić nije njihov osuđenik, već Ujedinjenih nacija, koje imaju svoje rezolucije i pravila o postupanju i uslovima izdržavanja kazne”.

Sonja Karadžić se žali i na probleme kroz koje porodica osuđenog ratnog zločinca mora da prođe kako bi ga posjetila u zatvoru.

“Osim komplikovanog dobijanja viza i samog puta do tog ostrva i ogromnih troškova, njihova pravila kažu da imamo pravo na svega dva časa posjete mjesečno! To je samo još jedan primjer lošeg postupanja prema Radovanu, zatvoreniku UN, a ne britanskom”.

Karadžić se žali i kako ne može da čita jer mu nisu dali stonu lampu, a svjetlo u ćeliji je preslabo, pa čim se smrkne on ne vidi ni da čita ni da piše.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79