Šoping preko granice se Hrvatima itekako isplati: Po Viagru i Lexilium hrle u BiH

Lijekovi za smirenje, antibiotici, pripravci za bildanje muške potencije tipa Viagre i Dinamica, brendirane kozmetičke linije, parfemi, vitamini, popularna sredstva protiv bolova i dalje su top odabir hrvatskih građana, koji koroni i pratećim zabranama usprkos, i nadalje obilato shoppingiraju u apotekama Posušja i Sovića.

Razlog koji ih vuče u Bosnu i Hercegovinu je cijena od deset do 40 posto niža nego u hrvatskim aporekama. Rezultat je ona manje veleprodajne i cijene i marže. Kupcima iz RH dodatna je pogodnost i povrat poreza što još više snižava već ionako pristupačniju kupovinu, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo to mnogobrojne Hrvate s poteza Trilja, Splita, Makarske dovodi u pograničnu zonu, u zdravstvene shoppinge u hercegovački kraj, gdje primjerice za 64 kune (16 KM) mogu kupiti antibiotik Klavocin. Ili za 29,60 (oko sedam KM) kuna Sumamed.

“Najviše se traže anksiolitici, skupina lijekova za smirenje tipa Xanaxa, Lexiliuma, Apaurina. Tu su i vitamini, minerali, dodaci prehrani. Kada se govorilo kako u borbi protiv korone pomaže vitamin D, imali smo veliku potražnju za tim pripravkom. Tu su i parfemi, lijekovi za sniženje temperature tipa Aspirina, Andola, Lekadola. Interes uvijek vlada i za Viagrom i Dinamicom, pripravcima za bildanje muške potencije”, kazao je mr. diplomirani farmaceut Dragan Pitić, iz ljekarne Biopharm u Posušju, smještene nedaleko od graničnog prijelaza.

“Uštedi se dosta koliko čujem, Aspirin tablete 20 puta 500 mg za čak 12 kuna (3 KM) su jeftinije nego u dalmatinskim ljekarnama. Neke od tekućina za leće, primjerice ona od 400 mililitara, u BiH je jeftinija 27 kuna (7 KM), dodaci za zaštitu očiju do 38 kuna (10 KM), a kapi za vlaženje očiju bez konzervansa 23 kune (6 KM).

Poređenje cijena

  • Dietpharmov magnezij 375 direkt granule u BiH su 51,6 kuna (13 KM) . U RH 99,90 kuna (25 KM)
  • Magnezij 300 šumeće u BiH 48 kuna (12 KM). U RH 61.50 kuna (15 KM).
  • Natural Weight calcium – magnesij – Cink u BiH je 100 kuna (25 KM). U RH 125 kuna (32 KM).
  • Natural Weight Calcium citrate u BiH je 74 kune (19 KM). U RH 101, 68 kuna (25 KM).
  • Skincode linija kozmetike tipa dnevne kreme u BiH je 222 kune (57 KM). U RH 312,50 kuna (80 KM).
  • Eucerin kozmetička linija je za 20 posto nižih cijena u BiH u odnsu na Hrvatsku
    La Roche linija u BiH ima nižu cijenu kod nekih pripravaka i do 30 posto.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79