Spasioci cijelu noć tragali za dvoje nepromišljenih avanturista u kanjonu Podružje

GSS Stanica Mostar sinoć je oko 21.30 sati pokrenula akciju potrage i spašavanja dvije osobe iz kanjona Podružje kod Mostara.

Nakon što su prošli kroz ferratu u Podružju dvoje avanturista, od ukupno četvero, se odvojlio od ostatka grupe, te su pogrešno skrenuli i izgubili se u nepoznatom području.

Nakon dojave i brze koordinacije službi na teren sa opremom izlazi 10 pripadnika GSS Stanice Mostar, koji nakon par sati pronalaze avanturiste koji nisu imali nikakvu osnovnu opremu za kretanje i boravak u planini, zbrinjavaju ih i spuštaju u podnožje.

Akcija se završila u 3.50 sati.

-Molimo avanturiste, planinare i sve koji se kreću u gorju da poštuju određena pravila. Ne ostavljajte u planini članove svoje grupe. U slučaju nesreće postoji moralna i krivična odgovornost. Nemojte nikada ići sami u planinu i nemojte se odvajati od grupe. Tempo prilagodite najslabijem. U planini sa sobom uvijek nosite odgovarajuću odjeću, obuću i opremu: ruksak, komplet prve pomoći, upaljač i šibice, čeonu ili bilo koju drugu lampu, hranu, vodu, mapu/GPS, jaknu i napunjen mobitel. Poradite malo na svom znanju, obučenosti, iskustvu i opremljenosti. Naučite se ponašati u gorju – saopćili su iz GSS Mostar.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79