Specijalci na Kosovu pokušali izvući vozača iz automobila, KFOR spriječio incident

 

Situacija na graničnom prijelazu Brnjak danas je postala izuzetno napeta, javlja reporter Kosovo online. Incident se dogodio kada su pripadnici policijske specijalne jedinice pokušali silom izvući jednog vozača iz automobila s KM tablicama.

Oni bi u tome i uspjeli da se nije umiješala patrola KFOR-a koja se u tom trenutku tu zatekla.

Prema nepotvrđenim informacijama, policija je zahtijevala od jednog građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su krenuli da ga izvlače iz kola.

(VIDEO) Na Jarinju i Brnjaku treći dan promet u prekidu: Granicu moguće preći samo pješke

Tada su naišli pripadnici KFOR-a koji su smirili cijelu situaciju. Okupiili su se i Srbi koji tu protestuju, a vozač se uspio skloniti na sigurno.

Situacija je u ovom trenutku i dalje veoma napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije prisilom pokušavaju natjerati sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu.

Podsjetimo, Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promijene pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo).

Ova mjera izazvala je protest Srba sa sjevera Kosova i zvaničnog Beograda. Prvog dana protesta kosovska policija je ispalila nekoliko patrona suzavca na okupljene Srbe na Brnjaku.

@crnahronika

Pogledajte kako Srbi dočekuju jedinicu Rosu na Jarinju #crnakronika

♬ original sound – Crna Hronika

Kosovo poslalo specijalce na granične prijelaze! (VIDEO)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79