Specijalci prekinuli proteste u Banjoj Luci, uhapšeno nekoliko osoba

Građani Banje Luke su večerašnjom protestnom šetnjom u centru grada poručili da ostaju uz roditelje tragično stradalog Davida Dragičevića, Suzanu i Davora, te da insistiraju na jučer iznesenim zahtjevima koji se odnose na ostavke odgovornih za skrivanje osoba koje smatraju odgovornim za smrt Davida Dragičevića.

Građani su se počeli okupljati prije 17 sati, vrativši prvo Davidovo srce na Trg Krajine, cvijeće i fotografije, da bi pet sati poslije Davor Dragičević, Suzana Radanović i ostali aktivisti grupe “Pravda za Davida” još uvijek spontano demonstrirali na banjalučkim ulicama tražeći pravdu za svu ubijenu djecu.

U sklopu protestne šetnje aktivisti su se zaustavljali pred stambenom zgradom patologa i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željka Karana, kao i pred sjedištem RTRS-a i zgradom NSRS-a. Tu ih je dočekao kordon policije. Davor Dragičević je skidao pantalone da pokaže pripadnicima MUP-a RS kako je on ranjavan stvarajući RS.

Aktivisti su sve vrijeme uzvikivali parole “Pravda za Davida”, “Lukaču, ubice” i “Vučići, pederu”, pozivajući pritom ostale građane da izađu na ulice. “Svi na ulice da nađemo ubice” orilo se Banjom Lukom, da bi pred stambenom zgradom patologa i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana odjekivalo “Izađi napolje” i “Karane, ubico”.

Građani su otišli i na mjesto gdje je trebao biti održan koncert pjevača Harisa Džinovića, kod Muzeja savremene umjetnosti, tražeći da se ugasi muzika i prekine zabava uzvikujući “Harise pederu”. Uspjeli su u svojim zahtjevima i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je javio da je koncert otkazan.

Poslije toga su se aktivisti grupe “Pravda za Davida” ponovo vratili na Trg Krajine, gdje su ponovo uzvikivali parole “Pravda za Davida”, “Pravda za Dženana”, “Pravda za svu našu djecu” i “Ostavka, Lukaču”, dok nisu intervenirali specijalci.

Građani su najavili da će spriječiti i proslavu Nove godine u Banjoj Luci, odnosno koncert na kojem bi 31. 12. trebali nastupiti Željko Samardžić i Nikola Rokvić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79