Spektakularan bijeg Srbijanca i Bosanca iz zatvora iz kojeg niko ranije nije pobjegao

Damnjan Mitrović (40), državljanin Srbije, i njegov cimer Dragan Milosavljević (41), državljanin Bosne i Hercegovine, koji su u Sloveniji čekali da budu izručeni Srbiji, koja je za njima raspisala Interpolove potjernice, pobjegli su iz zatvora u subotu rano ujutro.

Kako su prenijeli slovenski mediji, filmski bijeg dogodio se pred zoru, a dvojica pritvorenika, koji su uspjeli prerezati rešetke na prozoru ćelije, neopaženo izaći i preskočiti zid opasan bodljikavom žicom, u ćeliji su ostavili poruku da “ne žele u Srbiju”.

– Dvojica pritvorenika čekala su ekstradiciju Srbiji. Mitrović zbog nedozvoljenog prelaska granice i trgovine drogom, a Milosavljević zbog trgovine narkoticima. Prvi je uhapšen krajem avgusta, a drugi sredinom septembra – objasnili su slovenskim medijima sagovornici iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Kopru.

Trgovina drogom

Da pritvorenici, s kojima ranije nije bilo problema, nisu u svojoj ćeliji, primijetili su stražari kada su u subotu ujutro došli da im daju doručak.

– Nije ih bilo u sobi. Pregledani su snimci kamera i tada je utvrđeno da su iz ćelije išetali oko 3.30 sati. Utvrđeno je da su pobjegli tako što su djelimično prerezali rešetke, a onda ih savili do te mjere da su kroz njih mogli da se provuku – objasnili su izvori.

Kako su naveli, očigledno je da su Milosavljević i Mitrović dugo pripremali filmski bijeg. Pošto su, najvjerovatnije, pomoću komada namještaja prerezali i savili rešetke, kroz rupu su proturili već napravljen konopac od posteljine.

– Uskočili su u dvorište i otrčali do kontejnera za smeće, popeli se na njega, prebacili uže i uspjeli da preskoče zid opasan bodljikavom žicom – prenijeli su slovenski mediji.

Propust stražara

Zatvorski stražari, koji navodno ništa nisu vidjeli ni čuli, još više su se šokirali kada su umjesto dvojice muškaraca u sobi zatekli cedulju s porukom.

– Bjegunci su napisali da su odlučili da pobjegnu jer se ne slažu s odlukom pravosuđa Slovenije da ih izruči Srbiji – potvrdili su oni.

U zatvoru u Kopru, iz kog navodno do sada niko nije pobjegao, odmah je izvršen vanredni nadzor. Kako prenose mediji, utvrđeno je da je u noćnoj smjeni bilo i manjih propusta stražara.Dan poslije spektakularnog bijega pojavila se vijest da je jedan od bjegunaca uhapšen u Trstu. Međutim, ova informacija brzo je demantirana jer je utvrđeno da nije riječ o Mitroviću niti Milosavljeviću.Gotovo po istom scenariju koji se dogodio u zatvoru u Kopru, u februaru 2012. iz pritvora u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici pokušali su da pobjegnu Sretko Kalinić i Željko Milovanović, koji su u međuvremenu pravomoćno osuđeni za ubistva.

Oni su, također, u gluho doba noći presjekli rešetke na prozoru, iskočili u dvorište, ali su pripadnici Žandarmerije uspjeli da ih uhvate, savladaju i vrate u ćelije. Nadležni su tada utvrdili i da je bilo propusta pripadnika straže.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79