Špijuni Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH mogu u kafani trošiti koliko hoće

Vijeće ministara tajnoj policiji BiH omogućilo je da donesu svoj pravilnik o reprezentaciji za koji joj nije potrebna saglasnost Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH izuzelo je Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH iz Pravilnika o korištenju reprezentacije i ukinuo dosadašnji limit kojim je OSA na ugostiteljske usluge mogla da potroši maksimalno 60.000 KM, otkriva CAPITAL.

Ranijim odlukama od primjene pravilnika izuzeto je Predsjedništvo BiH, a kasnije i Ustavni sud BiH i ovim institucijama omogućeno da donesu poseban pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju.

Vijeće ministara sada je i tajnoj policiji BiH omogućilo da donesu svoj pravilnik o reprezentaciji za koji joj nije potrebna saglasnost Vijeća ministara, što praktično znači da špijuni mogu u kafanama da troše koliko sami sebi odrede.

Prema Pravilniku o korištenju sredstava za reprezentaciju koji je donesen 2014. godine, Predsjedništvo BiH moglo je na reprezentaciju da troši 150.000 KM, a Ustavni sud 10.000 KM godišnje, ali taj limit je ukinut.

Kada je riječ o ostalim institucijama, najviše sredstava za reprezentaciju ima Ministarstvo vanjskih poslova, čak 500.000 KM, ali to uključuje i sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH.

Slijedi Ministarstvo odbrane sa Oružanim snagama BiH koje za ugostiteljske usluge ima pravo da potroši 330.000 KM.

Generalni sekretarijat sa kabinetom predsjedavajućeg Vijeća ministara ima pravo na reprezentaciju u visini od 90.000, a svako od ministarstava na ugostiteljske usluge može da potroši 60.000 KM.

Ostalim institucijama BiH, pravilnik omogućava da na reprezentaciju potroše od minimalno 3.000 koliko je dozvoljeno Agenciji za osiguranje BiH i Fondu za povratak BiH, pa do 35.000 KM koliko može da potroši Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Pravilnik kaže da je reprezentacija pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge zaposlenih u institucijama BiH, a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada institucije, radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79