Špiriću godina zatvora zbog primanja mita: S kolegom carinikom od prikrivenog istražitelja uzeo 1.600 eura

Sud Bosne i Hercegovine odbio je danas žalbu na presudu kojom je Milan Špirić prooglašen krivim za primanje dara i drugih oblika koristi te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu.

Špirić je kriv što u novembru 2018. godine, nakon što je Hamdija Nizandžić (pravosnažno osuđen) posredstvom Ljiljane Stjepanović ponudio informantu “Fanatikos” uvoz robe komercijalnog karaktera iz Njemačke na carinsko područje BiH preko graničnog prijelaza Bosanska Gradiška, zajedno sa Nizandžićem nije provodio odgovarajući postupak carinskog nadzora nad robom koja se uvozi i bez plaćanja propisanih uvoznih dadžbina.

Špirić, kao vođa smjene u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška i Hamdija Nizandžić, kao saradnik – carinik, od prikrivenog istražitelja “Dušana” zahtjevali su i primili dar od 1.600 eura i to četiri prethodno označene novčanice u apoenima od po 500 eura, nakon čega su prikrivenom istražitelju “Dušanu” vratili ostatak novca u iznosu od 400 eura.

Nakon toga su propustili provesti odgovarajući carinski postupak prema robi koja se uvozi kako je to propisano zakonom.

Na taj način su propustili izvršiti procjenu da roba koja se uvozi ima komercijalni karakter i da kao takva može biti carinjena samo u redovnom carinskom postupku.

Optuženi Hamdija Nizandžić ranije je sa Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivnje, na osnovu kojeg mu je izrečena kazna od godinu zatvora, kao i sporedna novčana kazna od 6.000 KM.

Od njega je također oduzeto i 1.600 eura, koje su pribavili krivičnim djelom.

Špirić je uhapšen u akciji “Brend” koju je SIPA provela početkom prošle godine na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Orašje.

U okviru te akcije uhapšeno je ukupno 11 osoba, carinskih radnika na graničnim prijelazima zbog sumnje da su počinili krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

Kako je tada saopćeno iz SIPA-e i Tužilaštva, oni se terete da su kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od osoba koje uvoze robe iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni osiguravali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79