Splitski kapetan sedam mjeseci u turskom zatvoru: Tebao preuzeti vreće gnojiva, a zapravo bila droga

Splitski kapetane, Marko Bekavac, već je sedam mjeseci u turskom zatvoru u Ankari zbog optužbi da je na brodu kojim je zapovijedao pronađena droga.

Incident se dogodio na brodu Phoenician 1, koji plovi pod panamskom zastavom i u vlasništvu je turske kompanije.

Prema informacijama, kapetan Bekavac trebao je preuzeti vreće gnojiva za navedeni brod u kolumbijskoj luci te ih prevesti natrag u Tursku.

Međutim, po dolasku u tursku luku, on i još devet članova posade su uhapšeni po zapovjednoj odgovornosti. Suđenje im je zakazano za juni.

Naime, prvo ročište trebalo je biti održano u februaru, no ni porodica ni kapetan Bekavac nikad službeno nisu dobili obavijest o ročištu.

Informacije su dobivali direktno od advokata, dok su se za ostale borili saznati putem veleposlanstva, udruženja ili drugih komunikacijskih kanala.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također je uključeno u ovaj slučaj.

Ambasada RH u Ankari aktivno se uključilo u slučaj odmah po primitku obavijesti o hapšenju kapetana Marka Bekavca. Komunicirali su s advokatskim uredom, porodicom te zatvorskim vlastima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79