Spojen Pelješki most!

Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, večeras je potpuno spojen Pelješki most od Komarne do Brijeste nakon što je oko 50 radnika iz Kine zavarilo taj njegov posljednji dio.

Osim medija i brojnih zvaničnika, spajanje mosta su pratili i brojni mještani koji su ispod njega stigli brodovima. Mnogi od njih su istakli da su oduševljeni.

Prema posljednjim procjenama, 50-ak brodova iz Brijeste bilo je pod mostom.

Kopneno povezivanje Hrvatske

Ovaj događaj je označio dugoočekivano kopneno povezivanje teritorije Hrvatske, kako pišu tamošnji mediji, a prenosi N1.

Ograničenje brzine na mostu bit će 90 km na sat, a osim dvostrukih saobraćajnih linija u svakom smjeru, bit će i zaustavne linije.

Iako se zvaničnici i lideri Hrvatske raduju spajanju Pelješkog mosta, drugačiju poruklu šalju zvaničnici iz Bosne i Hercegovine. Naime, neki od njih smatraju da je ovime pričinjena nepravda BiH jer je ona država koja ima pravo na pristup otvorenom moru, ali je Pelješkim mostom ono ograničeno.

Plenković je večeras komentarisao tu činjenicu.

“Bilo je negodovanja, ali mislim da smo sve razjasnili i želim zahvaliti Draganu Čoviću koji je pomogao da se razumijevanje za ovaj projekt prihvati i koji je večeras ovdje prisutan. Ovo je most koji povezuje i mislim da to tako treba osjećati i Hrvatska i BiH i vjerujem da će vremenom tako biti”, poručio je Plenković.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a u BiH je prisustvovao večerašnjem spajanju Pelješkog mosta te je naglasio da će u BiH i dalje biti političkog nadmudrivanja, ali da vjeruje da će se to vremenom promijeniti.

“Svi oni koji u BiH danas razmišljaju drugačije vjerujem da će promijeniti mišjenje kada se provozaju ovim projektom i ja ih pozivam da to učine ovo je evropski projekt. Ja se bojim da će Neum imati toliko gostiju da će trebati još jedan Pelješki most. Dao Bog da imamo još ovakvih projekata. Danas je najvažnije imati i ulagati u infrastrukturu”, poručio je Čović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79