Sporno skladište kerozina: Građani Dobrinje podnijeli prijavu protiv načelnika Semira Efendića

Stanari zgrada sarajevske ulice Kurta Schorka podnijeli su prije 2 dana, zajedno s udruženjem Eko Akcija, krivičnu prijavu protiv osoba za koje tvrde da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti da bi izdali dozvole za izgradnju skaldišta kerozina u drugih objekata u neposednoj blizini.

Krivičnu prijavu podnijeli su protiv gradonačelnika Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad, njegovog pomoćnika za urbanizam i zaposlenika u Službi za urbanizam. Razloge krivične prijave naveo je jedna od građana:

“S obzirom da smo uvidom u dokumentaciju u Opštini došli do saznanja da je Opština bila nenadležna da izda urbanističku i građevinsku dozvolu jer se, između ostalog radi, o prostoru od značaja za FBiH koji je master planom aerodroma predviđen za širenje aerodroma, dozvole je moglo izdati samo resorno ministarstvo na nivou Federacije. Također, pošto je u pitanju treća vodozaštitna zona u njoj je po zakonu zabranjena gradnja objekata za skladištenje i točenje nafte i naftnih derivata pa nisu mogli dobiti zakonski vodnu saglasnost”.

Protesti zbog izgradnje terminala: Nezadovoljni građani Dobrinje izviždali načelnika Efendića

Također, uputili su Ministarstvu komunalne privrede KS Zahtjev za pokretanje postupka oglašavanja rješenja ništavnim kojim je dozvoljena izgradnja skladišta kerozina i ostalih objekata.

Pismeno su se obratili i Vladi KS, premijeru KS i Uredu za borbu protvi korupcije KS. Istakli su kako su dozvole za gradnju skladišta date izdate nezakonito i da su time ugrožene zalihe pitke vode te prekršeni zakoni.

“Samo jedan litar goriva koji dospije u dodir s izvorištem može zagadoiti cijeli milion litara vode”, napisali su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79