Sporno zemljište iz predmeta “Profit” promijenilo vlasnika

Kantonalni sud Sarajevo zabranio raspolaganje i prenos vlasništva nad zemljištem Profin investa, a Općinski sud odobrio upis novog vlasnika, na što je tužilaštvo uložilo žalbu. Još jednom se pokazuje da je u Sarajevu, kada je stanogradnja u pitanju, teško pomiriti čist zrak i “čista posla”

Potvrđena optužnica u predmetu “Profit” vjerovatno je i najobimnija u istoriji ovovremenog pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Ispisana je na više od hiljadu stranica, piše Žurnal.

Na listi optuženih je 19 osoba: Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Hasan Ćelam, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Jasmin Jusufranić, Smiljka Jusufranić, Branislav Petrović, Mirsad Imamović, Edin Muftić, Alen Murguz, Elma Mulahusić, Edina Halilbegović, Azra Blekić-Aydogan, Hamdija Zvrko i Husein Zvrko. Oni su, prema navodima tužilaštva, od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove, što je Žurnal u nekoliko navrata opisao posljednjih godina.

Hasan Ćelam, Zijad Blekić i Edin Dizdar

Tužilaštvo je uporedo zatražilo oduzimanje imovine stečene ovim radnjama i to ne samo one koje je u vlasništvu optuženih nego i one koje su prepisali članovima porodice. To što zahtjev ima logike, ne znači da će biti i ostvaren na “pravnom bojnom polju”. Potvrđuje to što je najveća sporna nekretnina u međuvremenu promjenila vlasnika, iako je postojala sudska mjera zabrane raspolaganja istom! Zemljište se nalazi na području općine Novo Sarajevo, nasuprot Univerzitetskog kampusa, iza zgrade MUP-a prema Vilsonovom šetalištu.

To je lokacija na kojoj je trebao biti građen stambeno-poslovni centar na osnovu kojeg je NLB banka i dala kredit više od 30 miliona maraka vrijednosti, koje su prema optužnici pojedini akteri usmjerili na svoje račune. Kao novi vlasnik zemljišta upisana je sarajevska firma “MDC nekretnine”.

“Kantonalni sud u Sarajevu je još u oktobru 2019. godine a na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo donio Rješenje o zabrani raspolaganja nekretninom na period od dvije godine. Za vrijeme trajanja mjere u izvršnom postupku, koji je proveo Općinski sud u Sarajevu, MDC nekretnine su upisane u zemljišne knjige kao vlasnici. Budući da je Tužilaštvo KS smatralo da izvršenje nije moglo biti provedeno, podnijeta je žalba Kantonalnom sudu u Sarajevu a odluka po žalbi još nije donesena. Inače, bivši vlasnik nekretnine bio je Profin invest”, odgovorili su iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo na Žurnalov upit. .

Osnivač “MDC nekretnine” je “MDC doo Sarajevo” čiji su pak osnivači, prema sudskom registru Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke sa većinskim ulogom te Vahida Bukvić i Edin Sefo.

Prethodno je NLB banka prenijela svoje potraživanje po osnovu nevraćenog kredita na “MDC nekretnine”, prema izvorima Žurnala, za 6 miliona maraka. Prema istim, ozbiljnim izvorima, novac za gradnju nekoliko zgrada je udružilo nekoliko investora, a u pozadini svega je Zijad Blekić.

Sada treba “ispeglati” sve sporove oko zemljišta i nabaviti dozvolu za gradnju. U lobiranju za projekat MDC-a, navode Žurnalovi izvori, naročito su bili agilni pojedinci iz stranke Narod i pravda, takozvani “malezijski kadrovi”, koji su studirali u Maleziji baš kao i Bukvić. Slučajno ili ne, Vlada Kantona Sarajevo je nedavno stavila van snage Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora, kojom je bila onemogućena izgradnja visokih zgrada u centralnim područjima grada.

Bez obzira na epilog žalbe tužilaštva o raspolaganju spornim zemljištem, još jednom se pokazuje da je u Sarajevu, kada je stanogradnja u pitanju, teško pomiriti čist zrak i “čista posla”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79