SportPlusWin traži da radnice potpišu “sporazumni” raskid radnog odnosa

Kada sve ovo jednom prođe, ako i dalje mislite svoju plaću, umjesto porodici i svojoj djeci, nositi gazdama kladionica i od jutra do mraka čekati da vam “kompjuter” da žutu, zelenu, crvenu… ili pusti utrku u kojoj će najbrži biti baš pas na kojeg ste uplatili, sjetite se ovih slučajeva…


Piše: E. Borovina

Nakon što smo otkrili kako su tri kladionice od svojih radnica zatražile da potpišu papir po kojem one lično traže da ne primaju plaću tokom trajana krize vezane za korona virus, dobili smo i novi slučaj. Za razliku od Bet Live, Petice Plus i SportPlusa, kladionica SportPlusWIN otišla je korak dalje u “zajedničkoj borbi” radnica i uprave za opstanak firme. Prema svjedočenju radnica te kladionice, uposlenice na terenu su prvo obaviještene da je Uprava jednostavno sjela i donijela odluku o privremenoj obustavi rada i odjavi svih zaposlenih.

Čuvanje zarađenog novca (koji su zarađivale upravo i te radnice) u ovim teškim trenucima, slanjem radnica da se za vrijeme krize snalaze kao znaju i umiju, ovako je objašnjeno iz te kladionice:

“Poštovane koleginice i kolege, dužnost mi je i obaveza da vas obavijestim da je uprava firme donijela odluku o privremenoj obustavi rada i odjavi svih zaposlenih. Plaća za treći mjesec će biti isplaćena po broju radnih dana do 5.04. 2020. godine. Nadamo se da ćete imati razumjevanja za novonastalu situaciju i da će epidemija korone virusa uskoro proći i da ćemo što prije nastaviti sa radoma. Vodite računa o svom zdravlju i nadamo se što prijem viđenju”, poručili su svojim uposlenicima iz SportPlusWIN.

Ubrzo nakon jednostrane odluke o slanju svih uposlenih na biro dok traje kriza, uspolenici SportPlusWIN dobili su dokumet koji bi trebali potpisati, a u kojem oni lično traže da ostanu bez posla!

Dokument koji radnice SportPlusWIN trebaju potpisati počinje ovako:

“Obraćam vam se sa zahtjevom za sporazumni prestanak radnog odnosa sa datumom…”

Zanimljivo je da SportPlusWIN u svojoj odluci radnicima poručuje i da će, kada je mjesec mart u pitanju, dobiti plaću samo za period do uvođena vanrednih mjera. Tako se i te mjere vlasti zapravo fakturišu običnim radnicima. Hoće li nadležni sve mirno posmatrati kao što recimo posmatraju besraman i otvoren šverc dezinfekcijskim robama usred glavnog grada Sarajeva, vidjećemo. Nažalost, prije da da ih to neće zanimati nego hoće.

Da stvar bude još brutalnija, postoje indicije da se sve radi u sprezi s državom, u ovom slučaju kantonalnim vlastima! Naime, Zahtjev za sporazumni raskid ugovora, koji je naknadno poslan uposlenicama SportPlusWIN, kako nam je objasnila jedna od uposlenica, znači da radnice ne mogu na biro kao tehnološki višak, kao i da gube pravo na naknadu i zdravstvenu zaštitu.

Podsjećamo, samo 13 kladionica u FBiH je prošle, 2019. godine prometovalo preko 1,7 milijardi maraka. Samo jedna četvrtina tog iznosa je oporezovana, podaci su to Porezne uprave Federacije BiH, objavljeni prije nepuna dva mjeseca.

Upravo su kladionice te koje se na najbrutalniji način već pokušavaju riješiti svojih radnika, praktično im šaljući poruku snađite se ili umrite od gladi!

Radnice u kladionicama širom BiH danas će se “svojevoljno” odreći plata?!

Obratili smo se i kladionici SportPlusWIN da čujemo i njihovu stranu priče, i čim je dobijemo, objavit ćemo je. Podsjećamo, niko iz kladionica Bet Live, SportPlus i Petica Plus, nije odgovorio na upit da pojasne zašto od radnika traže da se “samovoljno” odreknu plaće, i još to potpišu prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79