(VIDEO) Sprema li nam se policijski sat i lockdown? Evo šta kaže struka

Uvođenje policijskog sata ne bi dalo značajne rezultate

I dok mnogi evropski gradovi uvode restriktivnije mjere već sedmicama, od policijskog sata do potpunog lokdauna, u Bosni i Hercegovini nadležni za sada ne razmišljaju o uvođenju dodatnih mjera, piše BHRT.

Struka kaže da uvođenje policijskog sata ne bi dalo rezultate.

Uvođenje potpunog lockdowna za bh. privredu značilo bi potonuće. Zato i pitamo, šta je rješenje za BiH?

Evropski gradovi uveliko posežu za mjerom tkz. lockdowna. Objekti zatvoreni, ulice puste. Od takvog, ponovnog scenarija strahuju i građani BiH. Najprije, jer smo navikli da naši nadležni prepisuju mjere. Drugo, jer znamo da takvu mjeru naša privreda ne bi podnijela. Da li je strah za ponovno uvođenje restriktivnih mjera opravdan?

“Nema potrebe za razmišljanjima još uvijek o lockdownu, pitanje koliko bi on dao efekta u ovom trenutku, ako uzmemo da bi opet nakon 15,20, mjesec dana pustili ljude da žive kao što je bilo prije lockdowna”, smatra Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Postavlja se i pitanje koliko bi ta mjera bila efikasna, jer ulazimo u hladno vrijeme, a ono pogoduje virusima.

A pogoduje još nečemu. Naizgled nepovezano, ali itekako vezano. U predizbornom periodu, povlačenje velikih poteza i uvođenje mjera nikako ne odgovara. Koliko se mjere poštuju, vidi se na pojedinim stranačkim skupovima. A ne razmišlja se ni o uvođenju policijskog sata. Moguće, tek u slučaju još većih kršenja pravila okupljanja iza 24 sata. Šta o svemu misle građani?

U Federaciji uporno ponavljaju – jedino rješenje je držanje distance i nošenje maske. Takvog stava su i u Republici Srpskoj. Uvođenje policijskog sata ne bi dalo značajne rezultate.

“Najveća koncentracija i najveći broj kontakata upravo se dešava tokom dana, nemoguće je uvesti policijski čas u nekim popodnevnim časovima, jer bi samim tim se otežalo funkcionisanje svih drugih institucija koje upravo učestvuju u borbi protiv samog virusa korona. Kada govorimo o lockdownu, ne mislim da trebamo ulaziti u lockdown naručito iz razloga jer upravo proivredni subjekti, preko 95 posto njih, poštuju sve mjere”, kaže Branisla Zeljković, direktor Instituta za javno zdravtsvo RS.

Evropski mediji prenose analizu učinka mjera u 131 zemlji svijeta. Zabrana okupljanja u mjesec dana usporava širenje virusa za 24 posto, zatvaranje škola za 15, zabrana okupljanja više od 10 osoba za samo 3 posto, isto toliko obavezan ostanak kod kuće, a ukidanje javnog prevoza ima učinak od samo 1 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79