Sprema se novi kolaps: Od 1. februara nema ni penzija ni plata, a evo ko je prvi na udaru…

Sve oči uprte su u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je posljednja stepenica za usvajanje budžeta, ali zakazivanju sjednice tog doma nema ni naznake

 

Ako u narednih šest dana ne bude usvojen budžet Federacije za ovu godinu, zajedno s finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, od 1. februara neće se moći isplaćivati penzije za više od 416.000 penzionera niti plaće za više od 7.200 uposlenih, piše Avaz.

Prvi na udaru

Sve oči uprte su u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je posljednja stepenica za usvajanje budžeta, ali zakazivanju sjednice tog doma nema ni naznake.

Uprkos realnoj opasnosti da stane isplata penzija, plaća, ali i invalidnina, poticaja i ostalih davanja iz budžeta, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) ne oglašava se niti odgovara na brojne pozive, makar da pojasni šta se čeka.

Budžet ili odluka o privremenom finansiranju moraju biti usvojeni do kraja mjeseca, a ako se to ne desi, prvi na udaru su penzioneri. Da bi penzije bile isplaćene 5. u mjesecu, trebaju biti obračunate do 1. u mjesecu, a to se ne može uraditi dok Dom naroda ne usvoji budžet FBiH i Finansijski plan Zavoda PIO.

Stoga je ovaj zavod, kako su rekli, suočen sa situacijom da će morati kršiti ili Zakon o budžetu, u slučaju da isplati penzije, ili Zakon o PIO, u slučaju da ih ne isplati 5. u mjesecu.

– Zavod će se naći u vrlo nezahvalnoj situaciji i nadamo se da do nje neće doći – rekli su iz Zavoda PIO, dodavši da bi isplata penzija, ako ne bude usvojen budžet, bila nezakonita.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, istakao je da će neusvajanje budžeta dići na noge i 7.200 zaposlenih.

– Svi imaju svoje obaveze, plaćaju kredite, režije. Bez usvojenog budžeta nastat će blokada u isplati i mi ćemo onda donijeti odluke da li da se ide u štrajk, u protest – upozorio je Kurtović.

Dodao je da će uputiti dopis Bradari, a vjerovatno će od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) u krajnjem slučaju tražiti da donese odluku i proglasi budžet FBiH.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79