Spremna optužnica protiv ubica policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Na optuženičkoj klupi će se naći Aleksandar Macan, Sava Marinković i Marko Trifković Žižan

Četverogodišnja istraga koju vodi sarajevsko Tužilaštvo za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića je okončana, a postupajuće tužiteljice bi ove sedmice trebale podići optužnicu i proslijediti je Sudu na potvrđivanje, saznaje Oslobođenje.

Optužnicom će biti obuhvaćeni Aleksandar Macan, Sava Marinković i Marko Trifković Žižan koji se, prema rješenju sarajevskog Kantonalnog suda, nalaze u pritvoru KPZ-a Sarajevo.

Macan se, kako je Oslobođenje ranije pisalo, predao prošle godine nakon što je za njim raspisana potjernica zbog sumnje da je 26. oktobra 2018. bio u Geteovoj ulici, u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Njegov DNK pronađen je na vozilu koje je bilo predmet krađe. Nakon predaje pristao je na saradnju sa Tužilaštvom i ispričao detalje događaja negirajući da je učestvovao u ubistvu ili znao da će neko biti ubijen. Pokušaji Macana i njegovog advokata Duška Tomića da sklope sporazum sa Tužilaštvom KS-a su propali, te će se on, skupa sa Marinkovićem i Trifkovićem, naći na optuženičkoj klupi.

Marinković, koji je označen kao direktni izvršilac ubistva, negirao je umiješanost u ovaj slučaj, dok se Trifković brani šutnjom. Tužilaštvo KS-a do sada je prikupilo veliki broj dokaza, urađena su daktiloskopska i biološka vještačenja, te je saslušalo oko 300 svjedoka piše Oslobođenje.