Spremne sankcije za Nikšića, Petrovića, Milinovića…

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na nivou institucija Bosne i Hercegovine pripremila je sankcije za više zvaničnika za koje je utvrdila da su u sukobu interesa, saznaje Raport.

Zasjedanje Komisije planirano je krajem septembra, a prema informacijama do kojih je Raport došao, spremne su odluke o sankcioniranju Nermina Nikšića, aktuelnog premijera FBiH, Draška Milinovića, direktora Regulatorne agencije za komunikacije, Obrena Petrovića, zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, zatim Aleksandra Zolaka, bivšeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, Mirele Pelidije, nekadašnje članice Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, te još nekoliko osoba za koje Komisija smatra da su bile ili su još uvijek u sukobu interesa.

Dugotrajni postupci

Međutim, upravo spisak imena osoba o čijem sankcioniranju će Komisija raspravljati i za koje su prema izvorima Raporta spremne odluke o kaznama, govori o tome koliko su BiH neophodne izmjene Zakona o sukobu interesa BiH koje bi trebale donijeti efikasnije i učinkovitije utvrđivanje je li neko ili nije u sukobu interesa.

Naime, postupak protiv Nikšića pokrenut je još prije više od godinu u vrijeme dok je on bio zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, kao što su pokrenuti i postupci protiv većine drugih navedenih zvaničnika koji više nisu na funkcijama na kojima su bili.

Protiv njih je postupak pokrenula Komisija u bivšem sazivu Parlamenta BiH, a sada ga vodi Komisija imenovana u aktuelnom sazivu ovog zakonodavnog tijela.

Kada je u pitanju postupak protiv Nikšića, riječ je o prijavi da je njegov bliski srodnik, u vrijeme dok je Nikšić bio zastupnik, bio direktor preduzeća koje se finansiralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM.

Prema Raportu dostupnim informacijama, prijava protiv Draška Milinovića, direktora RAK-a, odnosi se na to da je on istovremeno na poziciji ovlaštenog lica Teniskog saveza RS-a koji se finansirao iz budžeta i da je on direktor Agencije, što je nedopustivo.

Sukob interesa

Obren Petrović tereti se da je u sukobu interesa jer je navodno njegov sin obavljao funkciju v. d. zamjenika direktora jednog javnog preduzeća koje se finansiralo iz budžeta. Petrović je bio zastupnik i u bivšem sazivu Zastupničkog doma, čiji je zastupnik i u aktuelnom sazivu.

I Aleksandar Zolak, bivši direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, tereti se da je u sukobu interesa jer je njegov bliski srodnik bio član skupštine privrednog društva iz Banje Luke koje je sklapalo ugovore s budžetom u iznosu većem od 5.000 KM.

Za Mirelu Pelidiju, koja je bila član Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, spremne su sankcije jer je bila član nadzornog odbora privatne firme koja je u 2020. godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

Zanimljivo je da je, kako saznaje Raport, na dnevnom redu sjednice Komisije i odluka o pokretanju postupka protiv Muniba Jusufovića (SBB), bivšeg delegata u Domu naroda PSBiH, koji je bio član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u bivšem sazivu Parlamenta BiH.

Inače, osim Mire Pekić, članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa su i Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) iz Zastupničkog doma, te Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990) iz Doma naroda Parlamenta BiH. Članovi Komsiije su i direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79