Spremni za Novu godinu: Svi raspoloživi kreveti popunjeni, dijaspora puni BiH

Spremni za Novu godinu: Svi raspoloživi kreveti popunjeni, dijaspora puni BiH


S početkom završetka kalendarske 2023. godine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je obavijest o neradnim danima za predstojeći novogodišnji praznik.

Zakonom o praznicima, primjenjujući savezne zakone putem odredbi s zakonskom snagom, propisano je da se Nova godina obilježava 1. i 2. januara, što znači da će neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine biti ponedjeljak, 1. januara, i utorak, 2. januara 2024.

Slobodni dani, kako je najavljeno iz Grada Mostara, obuhvatit će i nedjelju, 31. decembra, te 2. januara 2024. godine. Na području Mostara privredni objekti neće raditi prema odluci Gradskog vijeća koja zabranjuje rad nedjeljom i državnim praznicima. Osim toga, mnoge firme najavljuju početak rada tek 3. januara, a neki su čak spojili praznike s kolektivnim godišnjim odmorima, počevši s radom tek 8. januara.

Putovanja su neizbježna tokom praznika, a smještajni kapaciteti u BiH su već popunjeni, što potvrđuje velika potražnja za smještajem tokom novogodišnje noći. Osim tradicionalno popularnih planina, i jedini bh. grad na moru – Neum, očekuje veliki broj turista tokom novogodišnjih praznika. Veliki broj smještajnih kapaciteta, kako hotelskih tako i privatnih, bio je popunjen već u oktobru.

Građani su već rezervirali smještaj, pri čemu je Blidinje postalo omiljeno odredište za proslavu Nove godine.

U većim bh. gradovima, poput Sarajeva, smještajni kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni pred novogodišnje praznike. Organizirani dočeci na otvorenom s regionalnim muzičkim zvijezdama privlače ljude iz regije, Njemačke, Austrije, Slovenije te drugih zemalja. Cijene apartmana dosežu visoke iznose, ali to nije spriječilo popunjenost kapaciteta u gradovima poput Banja Luke i Mostara.

Unatoč visokim cijenama, kapaciteti su popunjeni, što potvrđuje interes publike za doček Nove godine uz poznate izvođače.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija