Spriječen novi pokušaj RS da oduzme nadležnosti države

Propao je još jedan pokušaj Republike Srpske da oduzme nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Naime, Evropska energetska zajednica (EEZ) donijela je odluku kojom je odbijena certifikacija operatora transportnog sistema „Gas promet” Pale.

Jedini plinovod

U januaru ove godine, podsjećamo, Regulatorna komisija RS objavila je obavještenje o podnesenom zahtjevu za certifikaciju operatora transportnog sistema „Gas promet” Pale, kojim želi ovoj kompaniji dodijeliti certifikat operatera transportnog sistema u manjem bh. entitetu.

„Gas promet“ s Pala bi, ukoliko bi bio certificiran kao operator transportnog sistema, upravljao s oko 19 kilometara trenutno jedinog plinovoda preko kojeg se napaja cijela BiH, a posebno korisnici u FBiH i Sarajevu, kojih je drastično više nego u RS.

– Glavne zabrinutosti Sekretarijata EEZ-a odnose se na nezavisnost „Gas prometa“ od njegovih najvećih dioničara, a to su RS i „Srbijagas“ – navodi se u odluci EEZ-a.

Dakle, Energetska zajednica svojom odlukom spriječila je da prepusti potpunu kontrolu nad jedinim plinskim ulazom u BiH, a što bi moglo biti vrlo problematično uzimajući u obzir grijnu sezonu koja je iza ćoška.

– U okruženju poput onog u BiH, gdje energetske aktivnosti pretežno obavljaju javna poduzeća, koja karakteriziraju dominantni položaji na njihovim tržištima i međusobno su povezana na način koji razvoj tržišta čini gotovo nemogućim bez razdvajanja, jasna odvojenost nadzora i sprečavanje sukoba interesa od posebne je važnosti – pojasnili su iz EEZ-a.

Dodali su da, nakon što se odredi jedno nacionalno energetsko regulatorno tijelo s ovlastima za certificiranje, Sekretarijat može zatražiti otvaranje postupka certificiranja.

Otvoreno pismo

Direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić za „Avaz“ je kazao da je odluka Energetske zajednice logičan slijed onoga na šta je „BH-Gas“ već upozorio kroz otvoreno pismo upućeno prije nešto manje od godinu.

– Certifikacija „Gas prometa“ s Pala je nemoguća bez adekvatnog zakona o plinu na državnom nivou i ovo smatramo dobrom osnovom da predstavnici RS shvate i prihvate da „BH-Gas“ nije svojim otvorenim pismom želio ništa drugo postići, osim da se sve snage usmjere prema uređenju plinskog tržišta po uredbama i direktivama EU – istakao je Salkić.

 

’Srbijagas’ mora izaći iz upravljačkih struktura

Stručnjak u oblasti energenata Almir Bečarević za „Avaz“ je kazao da je iz odluke Energetske zajednice vidljivo da „Srbijagas“ mora izaći iz upravljačkih struktura „Gas prometa“ i ograničiti se na eventualno dobivanje dividende.

– Sada je situacija neodrživa jer „Srbijagas“ vrši nadzor i upravlja „Gas prometom“ preko svojih predstavnika te obavlja i mnoštvo tehničkih stvari, što je neprihvatljivo – pojasnio je Bečarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79