Spriječena nova pljačka na pasošima: Hoće li i koliko građani čekati na izdavanje?

Mogla bi biti ona tresla se gora, rodio se novi ugovor sa Milbauerom. Prije četiri godine Agencija za identifikacione dokumente BiH (IDDEEA) je nekoliko puta raspisivala tender za nabavku knjižica za pasoše, međutim, Ured za razmatranje žalbi BiH redovno ga je poništavao zbog proceduralnih grešaka. I tada, kao i danas, akter je bila kompanija Milbauer, s kojom ugovor ističe u martu 2022. godine.

– Imali smo već veliku istragu kada se radi o pogodovanju Milbaueru, i tada je bilo utvrđeno da nema potrebe da se ide u tolike specifikacije kako bi ih samo oni zadovoljili. Sada opet imamo istu situaciju, govori Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Istraga u aferi Milbauer pokrenuta je 2015, a prošle godine je obustavljena zbog predugog trajanja. Osumnjičen je bio i Siniša Macan, bivši direktor IDDEEA, ali se državno Tužilaštvo nije obaziralo na činjenicu da su lične karte u BiH najskuplje u Evropi. Gledamo li reprizu?

DECIDIRANE OZNAKE

Ured je prije nekoliko dana poništio tender vrijedan 37,6 miliona KM za nabavku pasoških knjižica, nakon što su usvojene žalbe upućene zbog, između ostalog, pogodovanja firmi Milbauer.

– Agencija je negirala žalbe i zato smatramo da nije bilo razloga za poništavanje tenderske dokumentacije, kazali su nam iz IDDEEA.

Žalbe su uputile firme Sirius Banja Luka i Thales DIS France, ističući da su nejasne i protivrječne informacije u tenderu, a naglašeno je i da je u tenderu navedeno da elektronski memorijski element mora obuhvatiti pretpersonalizirani aplet na dokumentima, “što ukazuje na firmu Milbauer koja jedina na tržištu ima ovakvo rješenje”.

– Milbauer nije ograničen rokom za isporuku zahtijevanog softvera, prirodno jer je sadašnji softver, koji podržava sistem proizvodnje i personalizacije pasoša, kreiran tako da podržava Milbauerove proizvode i rješenja, dio je navoda firmi koje su se žalile.

Boljka javnih nabavki u BiH je što se u startu postave uslovi koji će ograničiti konkurenciju i pogodovati pojedinačnim ponuđačima, smatra Ivana Korajlić

Žalitelji su istakli i da su prekršeni zakon i princip jednakog tretmana navođenjem decidiranih oznaka proizvođača, porijekla, robnih marki i oznaka, tehnologije, a nijednom propraćeno riječima “ili ekvivalent”. Navedeno je da je IDDEEA naglasila da želi tačno određenu tehnologiju i proizvode proizvođača Oracle.

Ured za razmatranje žalbi je konstatirao da IDDEEA nije uspjela dokazati suprotno. Iz IDDEEA su kazali da su obavezni postupiti po rješenju Ureda, te da će uskoro raspisati novi tender za nabavku pasoških knjižica, uz uvažavanje sadržaja iz rješenja. Uvjeravaju da ovo neće uticati na nabavku i izdavanje pasoša.

– Agencija ima dovoljno vremena za provođenje kompletne procedure javne nabavke tako da raspisivanje novog tendera neće imati negativnog uticaja na nabavku obrazaca pasoških knjižica. Nema razloga za zabrinutost javnosti i građani neće čekati na izdavanje pasoša, ističu.

Korajlić smatra da IDDEEA, raspisujući tender, mora postaviti uslove na način koji ne bi ograničavao konkurenciju. Dragan Mektić, tada ministar sigurnosti BiH, u novembru 2016. je pozvao tadašnjeg direktora IDDEEA Edima Nesimija da poništi javni tender koji je raspisan za izradu dokumenata i putnih isprava, jer je smatrao da je podešen tako da ga može ispuniti samo jedna kompanija u BiH, Milbauer. Nesimi nije dao ostavku tada, ali jeste nakon tri mjeseca, kako je navedeno, zbog zdravstvenih razloga.

KO JE U KOLU?

U junu 2016. godine, Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za Sinišu Macana, bivšeg direktora IDEEA, jer je osumnjičen za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora preduzeća Milbauer. Revizori su upozoravali da je IDDEEA lične dokumente prodavala po daleko višoj cijeni od stvarne, da su pregovori s banjalučkim Milbauerom doveli u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka, te da je cijena elektronskog čipa za lične karte u stvarnosti četiri puta manja.

Zbog svega, bh. građani dobili su lične dokumente koji su najskuplji u Europi, a Milbauer višemilionsku korist. Osim odgovornosti Macana, ukazivalo se i na odgovornost visokih političkih dužnosnika. Naime, banjalučki Milbauer je u 40-postotnom vlasništvu firme Nites Miodraga Škrbića i još nekoliko osoba, koje su mediji često povezivali s Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a, i Zlatkom Lagumdžijom, tada prvim čovjekom SDP-a. U vrijeme potpisivanja prvog ugovora na čelu firme bio je zet Nebojše Radmanovića, potpredsjednika SNSD-a, koga je naslijedio brat žene Zorana Tegeltije, tada ministra finansija RS-a.

– Ovo je najočitiji primjer krupnog kriminala i nepotizma koji je u svoje ralje uvukao institucije. A ovako je sve išlo: Da bi pokrili kriminal, Vijeće ministara je svojim zaključkom donijelo odluku da se uđe u pregovarački postupak. Odakle konsenzus, biće vam jasno kada vidite ko je sve u ovom kolu, navela je tada Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a.

Međutim, kako to biva u BiH, afere pregazi vrijeme, a kazne izostanu. Istraga u aferi Milbauer pokrenuta je 2015, a prošle godine je obustavljena zbog predugog trajanja, piše Oslobođenje.

– Nevjerovatno je da do sada nije bilo nikakvih posljedica i da se ovo ponavlja više puta, jer se svaki put pogoduje istom ponuđaču. Uopće se ne procesuiraju ovakvi slučajevi javnih nabavki, a ovo nije jedini, govori Korajlić, podsjećajući da i nakon istražnih radnji sudski epilog izostane.

– Bez obzira na to kako se završi ova nabavka, bojim se da opet neće biti nikakvih većih posljedica, zaključuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79