EU nije zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu

Je li EU “zvanično” odbila Sputnjik V vakcinu?

U navedenom tekstu koji je ranije preuzet sa web portala 15.3.2021. objavljen je članak sa polovičnim informacijama u kojem se navodi da je EU odbacila vakcinu Sputnjik V. U tekstu su kolege sa portala Raskrinkavanje ispravili podatak da EU nije zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu. Stoga se portal Crnahronika izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

Tanjug je kao izvor vijesti o tome da je EU “zvanično odbacila” Sputnjik V vakcinu naveo novinsku agenciju Reuters. Članak o ovoj temi je objavljen na Reutersovom portalu 15. marta 2021. pod naslovom:

Nezamislivo? EU razmatra mogućnost vakcinacije ruskim Sputnjikom

No, u ovom članku se ne nalazi tvrdnja o “zvaničnom odbijanju” Sputnjika od EU, kako to navodi Tanjug. U uvodu članka stoji:

U javnosti, Evropska unija je odbacila rusku globalnu kampanju opskrbe vakcinom protiv koronavirusa kao propagandnu akciju nepoželjnog režima – piše Raskrinkavanje.

Iza kulisa, blok se okreće Moskvinoj vakcini Sputnik V, dok pokušava da vrati na tračnice svoj plan da vakciniše 450 miliona ljudi, rekli su za Reuters diplomatski i službeni izvori EU.

Dakle, ključna promjena koja se desila u prenosu ove vijesti sa engleskog na jezike koji se koriste na našem prostoru jeste da je riječ “publicly” prevedena kao “zvanično” umjesto kao “javno”. Time se stvara utisak kako je EU zvanično rekla “ne” ruskoj vakcini, međutim, to nije tačno.

Zaista, određeni zvaničnici EU, kako je i navedeno u člancima, poput šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen (17.2.2021) i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela (9.3.2021), izražavali su sumnje u vezi sa Sputnjik V vakcinom, navodeći nedostatak podataka kao razlog za brigu, te nazvavši vakcinu vanjskopolitičkim propagandnim alatom Kremlja. No, javno iznošenje ovakvih stavova ne predstavlja zvaničnu “odbijenicu” za Sputnjik V vakcinu. Da vakcina još uvijek nije ni odobrena ni odbijena, može se zaključiti na osnovu procesa koji se odvijaju u nadležnim agencijama EU u vezi sa odobravanjem ove vakcine za upotrebu na području EU.

Kako smo već ranije naveli, u Reutersovom članku, ali i prenošenjima tog članka koja su predmet ove analize, navedeno je da “ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobjeda za Rusiju” – iz čega je jasno da ova vakcina nije odbijena, ali još uvijek nije ni odobrena, te da se ta odluka čeka. Osim ovoga, u jednom dijelu Reutersovog teksta se eksplicitno navodi da zvanična odluka po pitanju ove vakcine još nije donesena:

Pregovori s proizvođačima vakcina obično traju mjesecima prije nego što se postignu dogovori o isporuci, a zvaničnik EU je rekao da još nije donesena odluka o tome hoće li se obratiti proizvođačima Sputnjika V nakon internih razgovora o tom pitanju.

Dodatna potvrda da Sputnjik V nije zvanično ni odobren ni odbijen, već da je trenutno u procesu kontinuiranog pregleda od Evropske agencije za lijekove (EMA), također se nalazi u istom članku Reutersa. U njemu se navodi da bi se odluka o odbijanju ili odobrenju ruske vakcine u EU mogla očekivati već u maju.

Ipak, bilo kakvo oklijevanje EU da započne razgovore sa proizvođačima Sputnjika V moglo bi oslabiti ako Evropska agencija za lijekove (EMA) odobri vakcinu i ako države članice daju saglasnost da proizvode ovu vakcinu u fabrikama na svojim teritorijama.

EMA je 4. marta pokrenula kontinuirani pregled Sputnjika V, prvi korak u procesu koji bi mogao dovesti do njenog odobrenja na nivou cijele EU. Zvaničnik EU, koji je upoznat s postupkom, rekao je da bi se odluka o mogućem odobrenju mogla donijeti već u maju.

Ovaj dio članka, u kojem se jasno navodi da je proces odobrenja u toku i da se odluka očekuje u maju, kao i ranije citirani pasus o pregovorima sa proizvođačima, nije prenesen u članku Tanjuga, a kasnije ni drugih portala koji su prenijeli Tanjugov članak.

Evropska agencija za lijekove je agencija Evropske unije zadužena za procjenu i nadzor lijekova. Kao takva, zadužena je i za davanje preporuke Evropskoj komisiji za autorizaciju vakcina protiv koronavirusa. Nakon pozitivne naučne preporuke od EMA-e, koja je bila zasnovana na temeljitoj procjeni sigurnosti, djelotvornosti i kvalitete vakcine, te konsultacije sa državama članicama EU koje su izrazile podršku, Evropska komisija je do sada odobrila četiri vakcine protiv koronavirusa: Comirnaty (BioNTech/Pfizer), COVID-19 vakcinu AstraZeneca, COVID-19 vakcinu Janssen (Johnson & Johnson), te COVID-19 vakcinu Moderna.

EMA je započela kontinuirani pregled Sputnjik V vakcine 4.3.2021, što je prvi korak u procesu koji dovodi do prihvatanja ili odbijanja ove vakcine.

Uz Sputnjik V, trenutno se u procesu kontinuiranog pregleda nalaze još dvije vakcine: CVnCoV njemačke kompanije CureVac N.V. i NVX-CoV2373 američke kompanije Novavax. Na web stranici EMA-e piše da je, prema zakonima o farmaceutskim produktima u EU, standardni rok za procjenu lijeka najviše 210 dana. Međutim, EMA ubrzanim postupkom tretira prijave za odobrenje i stavljanje u promet medicinskih sredstava za suzbijanje simptoma povezanih sa COVID-19. To omogućava da se vremenski rok za ocjenjivanje smanji na manje od 150 radnih dana. EMA također može koristiti mehanizam tekuće revizije za lijekove za koje misli da pokazuju obećavajuće znakove efikasnosti u suzbijanju bolesti izazvane infekcijom COVID-19. To omogućava EMA-i da započne s procjenom podataka čim isti postanu dostupni u toku razvojnog procesa medicinskog sredstva, da bi dodatno ubrzali naknadnu formalnu procjenu zahtjeva za odobrenje i stavljanje u promet.

Dakle, vakcina Sputnjik V je u procesu evaluacije od EMA-e, te bi eventualno mogla biti odobrena za upotrebu u EU. Zvaničnici EMA-e nisu rekli da Sputnjik V neće dobiti autorizaciju. U intervjuu za austrijsku ORF televiziju, predsjednica Upravnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche kritikovala je odluke nekih država članica EU (Mađarske i Slovačke) da jednostrano dodijele tržišno odobrenje ruskoj Sputnjik V vakcini. Međutim, Wirthumer-Hoche je nagovijestila i mogućnost autorizacije ove vakcine od EMA-e:

Mogli bismo imati Sputnjik V na tržištu u budućnosti, kada proučimo potrebne podatke.

Deutsche Welle 23.3.2021. prenosi izjavu Emer Cooke, direktorice EMA-e, koja je rekla kako se nada da će Sputnjik V dobiti odobrenje za upotrebu u EU i da je EMA u procesu organizovanja inspekcija proizvodnim i kliničkim objektima gdje se razvila i proizvodi Sputnjik V vakcina.

Na osnovu svega iznesenog, iako su određeni čelnici EU javno izražavali sumnje vezane za Sputnjik V vakcinu, EU je nije zvanično “odbila”. Vakcina je u procesu tekuće revizije od EMA-e, te je moguće da će biti odobrena za upotrebu na teritoriju cijele EU.

Shodno tome, tvrdnja iz članka objavljenog na portalu novinske agencije Tanjug, da je EU “zvanično” odbacila Sputnjik V vakcinu, dobija ocjenu dezinformacija. Ove ocjene dobijaju i svi ostali mediji koji su prenijeli iste tvrdnje piše Raskrinkavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79