Sraman odnos Univerziteta u Sarajevu prema preminulom profesoru Grebi

Rektor Škrijelj se nije udostojio ni da odgovori na pismo, mada je nakon vijesti o smrti profesora Grebe imao obraza da medijima izjavljuje floskule o značaju i doprinosu profesora Grebe.

Nedavno preminuli profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu Zdravko Grebo najzaslužniji je za pokretanje multidisciplinarnog postdiplomskog studija, te otvaranje Centra za interdisciplinarne studije u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovi projekti su godinama finansirani od strane Evropske unije, sa ciljem razvoja domaćih potencijala za utemeljenje demokratije i vladavine prava, kao i ubrzanje evropskih integracija u Bosni i Hercegovini i regionu jugoistočne Evrope. U okviru novčanih sredstava koje na ime ovih projekata stižu na račun Univerziteta u Sarajevu bio je i dio namijenjen kao naknada za predani angažman profesora Grebe na poslovima projektnog direktora.

Međutim, Univerzitet u Sarajevu godinama nije isplaćivao naknadu profesoru Grebi. Bivši rektor Muharem Avdispahić je zato sklopio ugovor sa Pravnim fakultetom, prema kojem bi zarađeni novac Rektorat preko Pravnog fakulteta uplatio profesoru Grebi.

No, kako Univerzitet u Sarajevu nije ispunio ni tu ugovorom preuzetu obavezu, profesor Grebo se obratio nadležnim u Rektoratu. Naišao je na omalovažavanje, ismijavanje i potpunu nespremnost Rektorata za izvršenje preuzete obaveze. Nakon toga je angažirao i ovlastio sarajevskog advokata Senada Pećanina za pokretanje sudskog spora radi naplate duga.

Sudski spor je pokrenut, ali je u svjetlu nove činjenice o teškoj bolesti profesora Grebe advokat Pećanin uputio pismo rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju, sa prijedlogom da zbog novih okolnosti Rektorat hitno izvrši obavezu prema teško bolesnom profesoru emeritusu. No, rektor Škrijelj se nije udostojio ni da odgovori na pismo, mada je nakon vijesti o smrti profesora Grebe imao obraza da medijima izjavljuje floskule o značaju i doprinosu profesora Grebe.

Tacno.net je u posjedu pisma koje je Senad Pećanin, advokat Profesora Grebe, uputio 31.12.2018. godine rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj

Poštovani prof. Škrijelj,

obraćam Vam se u svojstvu opunomoćenika dr. Zdravka Grebe, profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, prijedlogom za vansudsko poravnjanje duga koji prema njemu ima Univerzitet u Sarajevu.

Kao što Vam je vjerovatno poznato, Univerzitet u Sarajevu i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu su 08. 10. 2015. godine potpisali “Sporazum o regulisanju isplate naknade za angažman na poslovima projektnog direktora u okviru Projekta ERMA”, na osnovu kojeg su (član 3. Sporazuma) “Ugovorne strane saglasne da će Univerzitet izvršiti jednokratnu uplatu u iznosu od 15.240,00 eura (slovima: petnaesthiljada dvijestotine četrdeset eura) – protivvrijednost u KM, po osnovu angažmana projektnog direktora, na račun Fakulteta otvoren kod UniCredit banke dd Sarajevo broj: 3389002208251473, a Fakultet će izvršiti isplatu projektnom direktoru”.

Kao što znate, radi se o isplati naknade za angažmanu prof.dr. Zdravka Grebe na poslovima projektnog direktora u okviru projekta ERMA – Univerzitet u Sarajevu – Centar za interdisciplinarne studije.

Nažalost, unatoč višekratnim zahtjevima Pravnog fakulteta i prof. Grebe, Univerzitet u Sarajevu nikada nije izvršio svoju ugovornu obavezu. Umjesto ispunjenja svoje ugovorne obaveze, Univerzitet u Sarajevu je, od strane direktorice Centra za interdisciplinarne studije prof. dr. Melike Husić – Mehmedović, prof. Grebi dopisom od 18. 06. 2018. godine uputio na potpis Izjavu kojom on daje saglasnost na isplatu iznosa od 8.400 KM umjesto ispunjenja ugovorne obaveze, uz zahtjev da prihvatanjem isplate navedenog iznosa prof. Grebo prihvata da je time dug Univerziteta u Sarajevu prema njemu “u cjelosti realiziran”.

Poštovani rektore Škrijelj, ja želim da vjerujem da je ovako nedoličan, sraman, piljačarski prijedlog “poravnjanja” preuzete obaveze upućen prof. Grebi u ime Univerziteta u Sarajevu mimo Vašeg znanja. Zbog toga sam u svojstvu opunomoćenika prof. Grebe protiv Univerziteta u Sarajevu nadležnom sudu podnio tužbu radi izvršenja ugovorne obaveze, odnosno isplate duga.

Razlog što Vam se obraćam ovim povodom, poštovani rektore Škrijelj, jeste nova okolnost koja se, nažalost, pojavila prije nekoliko sedmica: prof. Grebo je teško bolestan, njegov život je ozbiljno ugrožen i nalazi se na bolničkom liječenju na Onkološkom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu. U toku su teški i složeni tretmani uznapredovale bolesti, koji iziskuju i kupovinu skupih lijekova u inostranstvu. Iz tog razloga obraćam Vam se prijedlogom da hitno, u skladu sa Vašim ovlastima, izdate nalog za izvršenje ugovorne obaveze iz Sporazuma od 08.10.2015. godine koji je, u ime Univerziteta u Sarajevu, sa Pravnim fakultetom potpisao Vaš prethodnik prof. dr. Muharem Avdispahić.

Više je razloga iz kojih Vam upućujem navedeni prijedlog, od kojih izdvajam:

– izvršenjem ugovorne obaveze Univerzitet u Sarajevu bi omogućio nabavku skupih lijekova čime bi znatno olakšao liječenje prof. Grebe;
– na ovaj način bi Univerzitet u Sarajevu izbjegao nepovoljan ishod sudskog postupka, te plaćanje sudskih i advokatskih troškova, kao i zateznih kamata;
– ovim bi Univerzitet u Sarajevu izbjegao javnu osudu zbog neprimjerenog i nemoralnog odnosa prema svom profesoru emeritusu, koji je svojim angažmanom presudno doprinio uspostavljanju i uspješnom radu Centra za interdisciplinarne studije.

Poštovani rektore Škrijelj, molim Vas da razmotrite moj prijedlog, te da me izvijestite o Vašoj odluci.

Koristim priliku da Vam zaželim sretnu i uspješnu 2019. godinu.

S poštovanjem,

Senad Pećanin, advokat

 

Face

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79